Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie to tradycyjny polski przepis, który ma swoje korzenie w wielkanocnym stole. To zupa, która jest pełna smaku i bogactwa, dostarczającym niepowtarzalne doznania kulinarne. Przepis Ewy Wachowicz, znanej i cenionej kucharki, oferuje nie tylko zasady przygotowania żurku, ale również sposób na domowy zakwas – kluczowy składnik tej wyjątkowej zupy. Ciepły, pikantny i kremowy żurek Ewy Wachowicz to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie lub wielkanocny obiad. Jej przepis to gwarancja niezrównanego smaku i satysfakcji z domowej kuchni. W końcu nie ma nic lepszego niż domowy żurek!

Składniki:

  • domowy zakwas na żurek
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 0,5 selera, por, cebula
  • kości wędzone wieprzowe
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 4-5 kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 suszone grzyby (można pominąć, ale fajnie wzbogacają smak żurku, więc jeśli są w domu, to warto dodać;))
  • 400 g kiełbasy:
  • – 250-300 g białej kiełbasy (najlepiej surowej, ale jeśli nie mam, sięgam po parzoną)
  • – 100-150 g swojskiej, wiejskiej kiełbasy (można pominąć i wziąć samą białą)
  • 100 g wędzonego boczku lub kiełbasa polska wędzona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 szklanki śmietany do zup i sosów (12% lub 18%)
  • 1 łyżka mąki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • jajka na twardo (po 1 jajku na talerz zupy)
  • OPCJONALNIE:
  • – 2 łyżki tartego chrzanu (kupny ze słoika lub tarty własnoręcznie – dodaję do zupy pod koniec gotowania i dokładnie mieszam; fajnie zaostrza smak żuru)
  • – ziemniaki (pokrojone w kostkę, jak do zupy;)

Żurek na domowym zakwasie – jak zrobić?

  1. Wędzone kości wieprzowe myję, wkładam do garnka i zalewam wodą. Kiedy zagotują się dorzucam włoszczyznę, grzybki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, majeranek i przyprawy. Całość gotuję do miękkości. Po ugotowaniu włoszczyzny marchewki kroję na plasterki, kości obieram i mięso wrzucam do zupy.
  2. Między czasie gotuję jajka na twardo (u mnie ok. 10 minut). Po ugotowaniu i obraniu, kroję jajka na ćwiartki. Przygotowuję białą kiełbasę surową (gotuję i kroję na kawałki – wkładam na talerz do jajek). Następnie przygotowuję kiełbasę polską wędzoną lub inną ulubioną kiełbasę wędzoną.
  3. ZAKWAS NA ŻUR
    • Składniki:
      • 1 szklanka mąki żytnej razowej typ 2000
      • 1 szklanka mąki żytnej razowej typ 1400
      • 2 szklanki wody przegotowanej o temperaturze 60 stopni C
      • 1 litr letniej wody przegotowanej
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 piętki chleba razowego
    • Przygotowanie:
      • Mąkę razową wsypać do słoja, zaparzyć gorącą wodą, mieszać do uzyskania gęstej masy, następnie zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać.
      • Dodać piętki chleba i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4-5 dni.
    • DOKAŃCZAM ZUPĘ.
      • Do gotującego się wywaru dolewam zakwas na żurek (przed wlaniem dokładnie go mieszam, by rozprowadzić osadzająca się na dnie mąkę z zakwasu). Teraz śmietana, ale najpierw dolewam do niej kilka łyżek gorącego wywaru, dokładnie mieszam, by ją zahartować i aby się nie zważyła w gorącej zupie. Dopiero tak zahartowaną śmietanę wlewam do żuru, dokładnie mieszam i zagotowuję, aż zupa zgęstnieje. Jeśli trzeba, doprawiam do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
      • Można zaostrzyć do smaku tartym chrzanem. Mieszam i gotowe.

Żurek na domowym zakwasie – dodatkowe informacje

Podaję na gorąco z kawałkami białej kiełbasy i pokrojonym (w połówki, ćwiartki lub plastry) jajkiem na twardo. Dla smaku i koloru posypuję siekaną pietruszką lub rzeżuchą;) Jako dodatek serwuję świeży chleb –z masłem lub bez.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek na króliku z jajkiem
Następny przepis: Żurawinówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode