Zupa ziemniaczana na zasmażce
Zupa ziemniaczana na zasmażce to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, który oferuje rozkosz ciepła i pyszności. Ziemniaki to składnik modelem dla wielu domowych przepisów, a w tej konkretnej propozycji, stają się głównym składnikiem i rozkwitają na wszystkich szczeblach. Postępując zgodnie z tradycją, zupa jest przygotowywana na zasmażce wykonanej z mąki ziemniaczanej, co daje jej treściwy, jedwabisty charakter. Ten przepis to idealny początek posiłku dla całej rodziny, ale jest na tyle sycący, że może być również podawany jako danie główne. Zupa ziemniaczana na zasmażce to klasyczny smak, który nie starzeje się nigdy.
admin
Składniki:
- 3-4 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera (korzeń)
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
- natka pietruszki
- 10-15 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
Zupa ziemniaczana na zasmażce – jak zrobić?
- Warzywa obrać, dokładnie wymyć. Ziemniaki, cebulę, seler pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, dodać ziele i liść laurowy. Zalać wodą (około 2 litry).
- Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Boczek dodać do warzyw, do wytopionego tłuszczu dodać mąkę, zrumienić.
- Zasmażkę dodać do zupy, wszystko razem gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać pokrojony czosnek, dosmaczyć.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zupa ziemniaczana na zasmażce – dodatkowe informacje
Zasmażkę zamiast na boczku możemy zrobić na maśle. Zupę zaczynamy gotować po dodaniu zasmażki, nie wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem
Następny przepis: Zielony koktajl ze szpinakiem i gruszką