Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zapewni smaczny i sycący posiłek. W naszym przepisie zupa przygotowana jest na bazie wyrazistego bulionu z boczkiem, co dodaje jej głębi smaku. To, co jednak wyróżnia tę zupę to zacierki – małe kawałki ciasta zacierkowego. Istnieją różne metody przygotowania zacierków, ale w tym przepisie zdecydowaliśmy się na klasyczne zacierki na wodzie. Dodatkowo, aby nadać zacierkom jeszcze bardziej wyrazistego smaku, zostały one poddane procesowi kraszenia. Oto propozycja na sycącą, domową zupę zacierkową.

Składniki:

  • Ciasto zacierkowe: mąka żytnia, ciepła woda
  • Ziemniaki
  • Vegeta
  • Boczek
  • Ewentualnie kapusta kiszona

Zupa zacierkowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę żytnią zalewamy ciepłą wodą i zagniatamy na ciasto, następnie kulamy małe zacierki.
  2. 2.
    Boczek kroimy na kawałeczki i podsmażamy na chrupiące skwareczki.
  3. 3.
    Ziemniaki obieramy i kroimy na kosteczki (wielkość według uznania).
  4. 4.
    Wodę zagotowujemy i sparzamy nią ziemniaki, następnie przekładamy ziemniaki do garnka i gotujemy do miękkości. Doprawiamy vegetą do smaku. Gdy ziemniaki będą gotowe wsypujemy zacierki i chwilę gotujemy.
  5. 5.
    Podajemy okraszone skwareczkami.

Zupa zacierkowa – dodatkowe informacje

Bardzo dobrze smakuje z odrobiną kiszonej kapusty lub sokiem z kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa Zagraj
Następny przepis: Zupa z zieloną soczewicą i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode