Zupa zacierkowa
Zupa zacierkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zapewni smaczny i sycący posiłek. W naszym przepisie zupa przygotowana jest na bazie wyrazistego bulionu z boczkiem, co dodaje jej głębi smaku. To, co jednak wyróżnia tę zupę to zacierki – małe kawałki ciasta zacierkowego. Istnieją różne metody przygotowania zacierków, ale w tym przepisie zdecydowaliśmy się na klasyczne zacierki na wodzie. Dodatkowo, aby nadać zacierkom jeszcze bardziej wyrazistego smaku, zostały one poddane procesowi kraszenia. Oto propozycja na sycącą, domową zupę zacierkową.
admin
Składniki:
- Ciasto zacierkowe: mąka żytnia, ciepła woda
- Ziemniaki
- Vegeta
- Boczek
- Ewentualnie kapusta kiszona
Zupa zacierkowa – jak zrobić?
-
1.
Mąkę żytnią zalewamy ciepłą wodą i zagniatamy na ciasto, następnie kulamy małe zacierki. -
2.
Boczek kroimy na kawałeczki i podsmażamy na chrupiące skwareczki. -
3.
Ziemniaki obieramy i kroimy na kosteczki (wielkość według uznania). -
4.
Wodę zagotowujemy i sparzamy nią ziemniaki, następnie przekładamy ziemniaki do garnka i gotujemy do miękkości. Doprawiamy vegetą do smaku. Gdy ziemniaki będą gotowe wsypujemy zacierki i chwilę gotujemy. -
5.
Podajemy okraszone skwareczkami.
Zupa zacierkowa – dodatkowe informacje
Bardzo dobrze smakuje z odrobiną kiszonej kapusty lub sokiem z kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa Zagraj
Następny przepis: Zupa z zieloną soczewicą i boczkiem