Zupa z pieczonej dyni Hokkaido

Zupa z pieczonej dyni Hokkaido

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido jest jednym z najsmaczniejszych sposobów, aby cieszyć się smakiem tego smakowitego, jesienno-zimowego warzywa. Pełna wyrazistych i odżywczych składników, zupa z pieczonej dyni to prawdziwy komfort dla podniebienia. Pieczenie dyni Hokkaido przed ugotowaniem zupy nadaje jej niepowtarzalny, delikatnie słodki smak, który wspaniale komponuje się z innymi składnikami. To ciepłe danie, idealne na zimne dni, które dodatkowo podkreśla wyrazistość sezonowych produktów. Zdecydowanie jest to must-have w repertuarze każdego kulinarnego entuzjasty. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe z tą zupą krem z pieczonej dyni Hokkaido.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni Hokkaido
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego chili
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 duża cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • jedna łodyga selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia

Zupa z pieczonej dyni hokkaido – jak zrobić?

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić dynię na pół i usunąć nasiona, a następnie pokroić dynię w kliny.
  2. Umieścić dynię na dużej blasze (w jednej warstwie) i skropić odrobiną oliwy z oliwek. W moździerzu dobrze utrzeć płatki chili i nasiona kolendry z odrobiną soli. Dynię, posypać przyprawami i czarnym pieprzem. Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka i lekko skameralizowana na krawędziach.
  3. Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną – uważać aby się nie zrumieniły.
  4. Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować, przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego.
  5. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili. Podawać posypane pestkami dyni, polane oliwą lub śmietanką. Smacznego!

Tekst: Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido, krem z pieczonej dyni hokkaido, zupa z pieczonej dyni hokkaido

xxxx – dodatkowe informacje

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido to doskonała propozycja na jesienne dni. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami
Następny przepis: Zupa z muchomorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode