Zupa z pieczonej dyni Hokkaido
Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido jest jednym z najsmaczniejszych sposobów, aby cieszyć się smakiem tego smakowitego, jesienno-zimowego warzywa. Pełna wyrazistych i odżywczych składników, zupa z pieczonej dyni to prawdziwy komfort dla podniebienia. Pieczenie dyni Hokkaido przed ugotowaniem zupy nadaje jej niepowtarzalny, delikatnie słodki smak, który wspaniale komponuje się z innymi składnikami. To ciepłe danie, idealne na zimne dni, które dodatkowo podkreśla wyrazistość sezonowych produktów. Zdecydowanie jest to must-have w repertuarze każdego kulinarnego entuzjasty. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe z tą zupą krem z pieczonej dyni Hokkaido.
admin
Składniki:
- 1,5 kg dyni Hokkaido
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego chili
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 duża cebula
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 marchew
- jedna łodyga selera naciowego
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia
Zupa z pieczonej dyni hokkaido – jak zrobić?
- Rozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić dynię na pół i usunąć nasiona, a następnie pokroić dynię w kliny.
- Umieścić dynię na dużej blasze (w jednej warstwie) i skropić odrobiną oliwy z oliwek. W moździerzu dobrze utrzeć płatki chili i nasiona kolendry z odrobiną soli. Dynię, posypać przyprawami i czarnym pieprzem. Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka i lekko skameralizowana na krawędziach.
- Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną – uważać aby się nie zrumieniły.
- Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować, przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego.
- Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili. Podawać posypane pestkami dyni, polane oliwą lub śmietanką. Smacznego!
Tekst: Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido, krem z pieczonej dyni hokkaido, zupa z pieczonej dyni hokkaido
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido to doskonała propozycja na jesienne dni. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami
Następny przepis: Zupa z muchomorów