Zupa z opieniek
Uwielbiasz jesienne spacery po lesie i zbieranie grzybów? Jeśli tak, to prawdopodobnie zdarzyło Ci się natknąć na te niewielkie, delikatne grzyby o nazwie opieńki. Ta zupa z opieniek to idealny comfort food na zimowe wieczory, pełen smaków wynikających z umiejętnego połączenia grzybów i pozostałych starannie dobranych składników. Od jej warstwowej, kremowej konsystencji aż po jej złożony, intensywny smak grzybowy, owa zupa opieńkowa jest prawdziwym ciepłym, domowym daniem. Jednym słowem – kulinarnym arcydziełem, które pokocha każda osoba ceniąca grzyby i tradycyjne polskie potrawy. Ta zupa to prawdziwa uczta dla miłośników opieniek!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 2 udko (może być żeberko lub inne mięso wieprzowe bądź wołowe)
 - pęczek włoszczyzny bez kapusty
 - 5 ziemniaków
 - ok 1 kg opieniek (mogą być mrożone)
 - 1 cebula
 - natka pietruszki
 - sól
 - pieprz
 - kwaśna śmietana
 - listek laurowy
 - ziele angielskie
 
Zupa z opieniek – jak zrobić?
- Z udek i włoszczyzny ugotować wywar. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz odgotowane i odcedzone opieńki. (Po obgotowaniu opieńki muszą zostać wyrzucone na sito i przelane zimną wodą. ) Gotować chwilę na wolnym ogniu, do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę. Zaprawić śmietaną. Mięso wyciągnąć z garnka, ”obskubać” i wrzucić do gotowej zupy. Posypać siekaną natką pietruszki.
 
Zupa z opieniek – dodatkowe informacje
1/Zamiast ziemniaków, zupę można podawać z makaronem.
2/Opieńki gotuje się trochę dłużej niż inne grzyby, ponieważ niedogotowane mogą być trujące.
3/Dla większego aromatu można użyć kostki grzybowej lub zupy w proszku również grzybowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami
Następny przepis: Zupa z muchomorów

