Zupa z opieniek

Zupa z opieniek

Uwielbiasz jesienne spacery po lesie i zbieranie grzybów? Jeśli tak, to prawdopodobnie zdarzyło Ci się natknąć na te niewielkie, delikatne grzyby o nazwie opieńki. Ta zupa z opieniek to idealny comfort food na zimowe wieczory, pełen smaków wynikających z umiejętnego połączenia grzybów i pozostałych starannie dobranych składników. Od jej warstwowej, kremowej konsystencji aż po jej złożony, intensywny smak grzybowy, owa zupa opieńkowa jest prawdziwym ciepłym, domowym daniem. Jednym słowem – kulinarnym arcydziełem, które pokocha każda osoba ceniąca grzyby i tradycyjne polskie potrawy. Ta zupa to prawdziwa uczta dla miłośników opieniek!

Składniki:

  • 2 udko (może być żeberko lub inne mięso wieprzowe bądź wołowe)
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 5 ziemniaków
  • ok 1 kg opieniek (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Zupa z opieniek – jak zrobić?

  1. Z udek i włoszczyzny ugotować wywar. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz odgotowane i odcedzone opieńki. (Po obgotowaniu opieńki muszą zostać wyrzucone na sito i przelane zimną wodą. ) Gotować chwilę na wolnym ogniu, do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę. Zaprawić śmietaną. Mięso wyciągnąć z garnka, ”obskubać” i wrzucić do gotowej zupy. Posypać siekaną natką pietruszki.

Zupa z opieniek – dodatkowe informacje

1/Zamiast ziemniaków, zupę można podawać z makaronem.
2/Opieńki gotuje się trochę dłużej niż inne grzyby, ponieważ niedogotowane mogą być trujące.
3/Dla większego aromatu można użyć kostki grzybowej lub zupy w proszku również grzybowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami
Następny przepis: Zupa z muchomorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode