Zupa z muchomorów
Zupa z muchomorów to niecodzienny przepis, który dostarczy niesamowitego doznania smakowego dla miłośników grzybów. Dodajemy tutaj muchomory, ale uwaga: mówimy o grzybach z rodzaju „panienka”, które mimo swojego mylącego nazewnictwa, są całkowicie jadalne i smaczne. Zupa ta to wyśmienita, nasycona grzybowym aromatem propozycja na jesienne dni. Aromatyczne, a zarazem o delikatnym smaku panienki, doskonale sprawdzą się w roli głównego składnika tej niezwykłej potrawy. To zapewsne coś, czego jeszcze nie próbowałeś, a warto skosztować. Śmiało można sięgnąć po tę zupę i cieszyć się niebanalnym smakiem grzybów.
admin
Składniki:
- Składniki na barszcz:
- Barszcz przygotowujemy na około 48 godzin wcześniej.
- 2 łyżki mąki żytniej
- ząbek czosnku
- skórka chleba razowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
- szklanka letniej przegotowanej wody
- Składniki na zupę:
- 200 g gołąbka szarego i muchomora rdzawobrązowego
- 2 kostki grzybowe
- 4 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- wcześniej przygotowany barszcz
- sól
- pieprz
Zupa z muchomorów – jak zrobić?
Porady – Zupa z muchomorów – dodatkowe informacje
Jeśli mi nie wierzycie sprawdźcie w leksykonie grzybów. Ja byłam w ubiegłą niedzielę na wystawie grzybów i tam też widziałam że muchomor rdzawobrązowy jest jadalny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z opieniek
Następny przepis: Zupa z młodej kapusty z kurczakiem i kiełbasą z pomidorowym posmakiem