Zupa z muchomorów

Zupa z muchomorów

Zupa z muchomorów to niecodzienny przepis, który dostarczy niesamowitego doznania smakowego dla miłośników grzybów. Dodajemy tutaj muchomory, ale uwaga: mówimy o grzybach z rodzaju „panienka”, które mimo swojego mylącego nazewnictwa, są całkowicie jadalne i smaczne. Zupa ta to wyśmienita, nasycona grzybowym aromatem propozycja na jesienne dni. Aromatyczne, a zarazem o delikatnym smaku panienki, doskonale sprawdzą się w roli głównego składnika tej niezwykłej potrawy. To zapewsne coś, czego jeszcze nie próbowałeś, a warto skosztować. Śmiało można sięgnąć po tę zupę i cieszyć się niebanalnym smakiem grzybów.

Składniki:

  • Składniki na barszcz:
  • Barszcz przygotowujemy na około 48 godzin wcześniej.
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • ząbek czosnku
  • skórka chleba razowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
  • szklanka letniej przegotowanej wody
  • Składniki na zupę:
  • 200 g gołąbka szarego i muchomora rdzawobrązowego
  • 2 kostki grzybowe
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • wcześniej przygotowany barszcz
  • sól
  • pieprz

Zupa z muchomorów – jak zrobić?

Porady – Zupa z muchomorów – dodatkowe informacje

Jeśli mi nie wierzycie sprawdźcie w leksykonie grzybów. Ja byłam w ubiegłą niedzielę na wystawie grzybów i tam też widziałam że muchomor rdzawobrązowy jest jadalny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z opieniek
Następny przepis: Zupa z młodej kapusty z kurczakiem i kiełbasą z pomidorowym posmakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode