Zupa z młodej kapusty z kurczakiem i kiełbasą z pomidorowym posmakiem
Pomysł na lekką, ale sycącą zupę? Ten przepis to idealne rozwiązanie! Zupa z młodej kapusty z kurczakiem i kiełbasą z pomidorowym posmakiem to doskonałe połączenie tradycyjnych składników nadających danie pełnego smaku. Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą to aromatyczna propozycja, która zadowoli zarówno wielbicieli mięsnych zup, jak i osób szukających nowych smaków. Wyjątkowy pomidorowy posmak sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny charakter. Każdy kęs to eksplozja smaków, o które zadbają starannie dobrane składniki. Jedno jest pewne – ta zupa zachwyci!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- kawałek pietruszki
- 1 cebula
- świeża natka
- 150 kiełbasy np. podwawelskiej
- 1 duży filet kurczaka
- 4 szklanki wody
- listek laurowy
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- przyprawa do gyrosa
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mały pomidor
- Zasmażka:
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
Zupa z młodej kapusty z kurczakiem i kiełbasą z pomidorowym posmakiem – jak zrobić?
- Kapustę obrać z liści, odciąć głąb, pokroić drobno nożem.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, fileta pokroić w większą kostkę i przyprawić do smaku przyprawą do gyrosa.
- Cebulę posiekać. Wszystko zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w plasterki marchew.
- Kapustę umieścić w garnku, zalać 3 szklankami wody, dodać przyprawy. Całość gotować na małym ogniu, po kwadransie dodać zeszkliwe mięso, kiełbasę, cebulę, marchew, pomidora obranego ze skórki, łyżkę koncentratu i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (około 20 minut).
- Na koniec wlać zasmażkę z masła i mąki, dodać posiekaną natkę. Smacznego.
Słowa kluczowe: kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
xxxx – dodatkowe informacje
zdjęcia są różnej rozdzielczości do wyboru
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z muchomorów
Następny przepis: Zupa z młodej fasoli (fasolowa)