Zupa z młodej fasoli (fasolowa)

Zupa z młodej fasoli (fasolowa)

Zupa z młodej fasoli jest jednym z tych przepisów, które idealnie oddają smak latynoamerykańskiej kuchni. Ta zupa fasolowa ze świeżej fasoli, zawiera charakterystyczne nuty słodkości młodej fasoli, które doskonale harmonizują z wyrazistym smakiem ziół i przypraw. To potrawa, która sprawdzi się jako pożywne, komfortowe danie na zimne dni. Przyrządzenie tej zupy od podstaw daje bardzo dużą satysfakcję, a jej aromat wypełnia dom ciepłem i charakterystycznym, przyjemnym zapachem. Ten przepis na zupę z młodej fasoli jest prosty, jednak jego smak jest zdecydowanie wyjątkowy i niezapomniany. Po ta zupę warto sięgnąć, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę wyjątkowego.

Składniki:

  • mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się – wędzone)
  • 1,5-2 szklanki młodej fasoli typu „Jaś”
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
  • domowa „vegeta”
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • olej do podsmażenia cebuli

Zupa fasolowa ze świeżej fasoli – jak zrobić?

  1. Mięso na wywar zagotować i po wytworzeniu się pianki, wszyć zlać, opłukać i ponownie włożyć do garnka.
  2. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę domowej przyprawy typu „vegeta”. Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
  3. W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, przelać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników.
  4. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszając dodać mąkę (proporcje 1:1). Smażyć na złoty kolor. (Na zdjęciu jest bez zasmażki.)

xxxx – dodatkowe informacje

Zupę z młodej fasoli (fasolowa) można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z mięsem mielonym
Następny przepis: Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode