Zupa z młodej fasoli (fasolowa)
Zupa z młodej fasoli jest jednym z tych przepisów, które idealnie oddają smak latynoamerykańskiej kuchni. Ta zupa fasolowa ze świeżej fasoli, zawiera charakterystyczne nuty słodkości młodej fasoli, które doskonale harmonizują z wyrazistym smakiem ziół i przypraw. To potrawa, która sprawdzi się jako pożywne, komfortowe danie na zimne dni. Przyrządzenie tej zupy od podstaw daje bardzo dużą satysfakcję, a jej aromat wypełnia dom ciepłem i charakterystycznym, przyjemnym zapachem. Ten przepis na zupę z młodej fasoli jest prosty, jednak jego smak jest zdecydowanie wyjątkowy i niezapomniany. Po ta zupę warto sięgnąć, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę wyjątkowego.
admin
Składniki:
- mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się – wędzone)
- 1,5-2 szklanki młodej fasoli typu „Jaś”
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka (duża)
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżki majeranku
- domowa „vegeta”
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- olej do podsmażenia cebuli
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli – jak zrobić?
- Mięso na wywar zagotować i po wytworzeniu się pianki, wszyć zlać, opłukać i ponownie włożyć do garnka.
- Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę domowej przyprawy typu „vegeta”. Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
- W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, przelać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników.
- Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszając dodać mąkę (proporcje 1:1). Smażyć na złoty kolor. (Na zdjęciu jest bez zasmażki.)
xxxx – dodatkowe informacje
Zupę z młodej fasoli (fasolowa) można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z mięsem mielonym
Następny przepis: Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą