Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą
Składniki:
- 50g ryżowego makaronu
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łodyga trawy cytrynowej (rozgnieciona)
- 300g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- Pół czerwonej papryki
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 200g pieczarek
- 100g kukurydzy z puszki
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- Sól
- Pieprz
- Limonka, szczypiorek lub kolendra do podania
Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą – jak zrobić?
-
Makaron ugotuj wg opisu na opakowaniu. Cebulę, paprykę i kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki i obsmaż na patelni.
-
W garnku lub na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj imbir, trawę cytrynową, pokrojoną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pierś z kurczaka. Podsmażaj je razem przez około 3 minuty.
-
Dodaj cebulę i smaż kolejne 2 minuty. Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj paprykę i pieczarki, ponownie zagotuj i gotuj razem 5 minut. Dodaj kukurydzę, gotuj kolejne 5 minut.
-
Dodaj mleczko kokosowe, zupę dopraw sosem rybnym do smaku, zagotuj i zdejmij z ognia. Wówczas dodaj makaron i wymieszaj.
Zupę podawaj skropioną sokiem z limonki, posypaną szczypiorkiem lub kolendrą.
xxxx – dodatkowe informacje
PRZEPIS NA 4 PORCJE. 1 porcja to około 450kcal.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z młodej fasoli (fasolowa)
Następny przepis: Zupa z kurkami