Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą

Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą

Zdradzę dzisiaj tajniki kuchni orientalnej, serwując przepis na zupę tajską z kurczakiem i pieczarkami. Smakowita, sycąca i pełna warzyw – to cechy tej wyjątkowej potrawy. Głównymi bohaterami są tutaj kurczak i pieczarki, które zanurzone w mleczku kokosowym nabierają zupełnie nowego, wyrazistego smaku. Kukurydza i papryka dodają zupy niebanalnego uroku, a cudowny aromat przypomina daleką, egzotyczną podróż do serca Tajlandii. Przygotowuję się do kulinarnego festiwalu pełnego nieziemskich doznań. Pozwól, że zaproszę Cię na chwilę do świata orientalnych smaków. Oto przepis na zupę z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą.

Składniki:

  • 50g ryżowego makaronu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łodyga trawy cytrynowej (rozgnieciona)
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • Pół czerwonej papryki
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 200g pieczarek
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Limonka, szczypiorek lub kolendra do podania

Zupa z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, papryką, pieczarkami i kukurydzą – jak zrobić?

  1. Makaron ugotuj wg opisu na opakowaniu. Cebulę, paprykę i kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki i obsmaż na patelni.

  2. W garnku lub na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj imbir, trawę cytrynową, pokrojoną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pierś z kurczaka. Podsmażaj je razem przez około 3 minuty.

  3. Dodaj cebulę i smaż kolejne 2 minuty. Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj paprykę i pieczarki, ponownie zagotuj i gotuj razem 5 minut. Dodaj kukurydzę, gotuj kolejne 5 minut.

  4. Dodaj mleczko kokosowe, zupę dopraw sosem rybnym do smaku, zagotuj i zdejmij z ognia. Wówczas dodaj makaron i wymieszaj.

    Zupę podawaj skropioną sokiem z limonki, posypaną szczypiorkiem lub kolendrą.

xxxx – dodatkowe informacje

PRZEPIS NA 4 PORCJE. 1 porcja to około 450kcal.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z młodej fasoli (fasolowa)
Następny przepis: Zupa z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode