Zupa z mięsem
Składniki:
- Do przygotowania 6-litrowego garnka potrzebne będą:
4 plastry schabu
500g surowego boczku
200g wędzonego boczku
1 ćwiartka z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
ćwiartka selera
woreczek kaszy pęczak
6 dużych ziemniaków
natka pietruszki
sól, pieprz, lubczyk ogrodowy, słodka papryka
2 opakowania zupy ogonowej
Zupa z mięsem – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dokładamy ćwiartkę z kurczaka oraz schab pokrojony w dużą kostkę i gotujemy.
-
2.
Oba rodzaje boczku kroimy w kostkę o podsmażamy na suchej patelni. Odsączamy na ręczniku papierowym i dokładamy do garnka. Dwa opakowania zupy ogonowej rozbełtujemy w małej ilości zimnej wody i przelewamy do garnka. Ćwiartkę z kurczaka wyjmujemy z garnka, wyrzucamy skórę, a mięso rozdrabniamy i dokładamy do zupy.
-
3.
Na 20 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, słodką papryką i posiekaną natką pietruszki. Zupa na pewno wyjdzie tłusta, więc po skończeniu gotowania, kładziemy na wierzchu złożony papierowy ręcznik i odsączamy tłuszcz. Czynność powtarzamy jeśli jest taka potrzeba.
Słowa kluczowe: jak uratować za ostrą zupę
Zupa z mięsem – dodatkowe informacje
Zupę możesz już na talerzu doprawić łyżką śmietany i podać z grzankami czosnkowymi. Jeżeli preferujesz pikantne potrawy, przypraw tą zupę dodatkowo ostrą papryką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli
Następny przepis: Rożki waflowe z masą