Zupa z mięsem

Zupa z mięsem

Miłośnicy tradycyjnych potraw z pewnością docenią nasz prosty i smakowity przepis na zupę z mięsem. To danie, które możemy serwować w chłodne, zimowe dni, ale sprawdzi się też jako pożywne i sycące danie obiadowe przez cały rok. Nieważne, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczonym szefem kuchni, dzieki naszej propozycji nauczysz się przyrządzić pełną smaków zupę. Nawet jeżeli zdarzy Ci się przesadzić z ostrymi przyprawami, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych porad, jak uratować za ostrą zupę. Dobierz odpowiednie mięso, uważaj na balans przypraw i ciesz się domowym obiadem na najwyższym poziomie.

Składniki:

  • Do przygotowania 6-litrowego garnka potrzebne będą:

    4 plastry schabu

    500g surowego boczku

    200g wędzonego boczku

    1 ćwiartka z kurczaka

    3 marchewki

    2 pietruszki

    ćwiartka selera

    woreczek kaszy pęczak

    6 dużych ziemniaków

    natka pietruszki

    sól, pieprz, lubczyk ogrodowy, słodka papryka

    2 opakowania zupy ogonowej

Zupa z mięsem – jak zrobić?

  1. 1.

    Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dokładamy ćwiartkę z kurczaka oraz schab pokrojony w dużą kostkę i gotujemy.

  2. 2.

    Oba rodzaje boczku kroimy w kostkę o podsmażamy na suchej patelni. Odsączamy na ręczniku papierowym i dokładamy do garnka. Dwa opakowania zupy ogonowej rozbełtujemy w małej ilości zimnej wody i przelewamy do garnka. Ćwiartkę z kurczaka wyjmujemy z garnka, wyrzucamy skórę, a mięso rozdrabniamy i dokładamy do zupy.

  3. 3.

    Na 20 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, słodką papryką i posiekaną natką pietruszki. Zupa na pewno wyjdzie tłusta, więc po skończeniu gotowania, kładziemy na wierzchu złożony papierowy ręcznik i odsączamy tłuszcz. Czynność powtarzamy jeśli jest taka potrzeba.

Słowa kluczowe: jak uratować za ostrą zupę

Zupa z mięsem – dodatkowe informacje

Zupę możesz już na talerzu doprawić łyżką śmietany i podać z grzankami czosnkowymi. Jeżeli preferujesz pikantne potrawy, przypraw tą zupę dodatkowo ostrą papryką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli
Następny przepis: Rożki waflowe z masą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode