Zupa z makaronem i zasmażką

Zupa z makaronem i zasmażką

Zupa z makaronem i zasmażką jest namacalnym dowodem na to, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis inspirowany jest polskim rozumieniem kulinarnego komfortu, łącząc w sobie aromatyczną bazę zasmażki z delikatną kruchością makaronu. To gwarancja smakowitego posiłku, który można przygotować w mgnieniu oka. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiego obiadu na co dzień, czy też nowego przepisu na zupę z makaronem do swojego repertuaru, zupa z makaronem i zasmażką będzie doskonałym wyborem. Oto tradycja polskiej kuchni podana w nowoczesnym, proste do zrealizowania wydaniu.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 kostka wołowa
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pietruszki, selera i pora
  • mała cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki i selera
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz
  • makaron (najlepiej drobny, małe muszelki, gwiazdki)

Zupa z makaronem i zasmażką – jak zrobić?

  1. Wodę zagotować z kostką, zielem i liściem laurowym. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera pokroić w kostkę lub plasterki. Dodać do gotującej się wody. Po kilku minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  2. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, podsmażyć na smalcu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy będzie ciemnieć dodać mąkę. Uważać, żeby nie przypalić zasmażki. Dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem.
  3. Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę selera i pietruszki. Podawać z makaronem ugotowanym osobno.

Słowa kluczowe: przepisy na zupy z makaronem, szybka zupa z makaronem, zupy z makaronem, polskie zupy z makaronem

Zupa z makaronem i zasmażką – dodatkowe informacje

Makaronu nie należy dodawać do całej zupy, gdyż bardzo napęcznieje i rozmięknie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z młodej fasoli (fasolowa)
Następny przepis: Zupa z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode