Zupa z makaronem i zasmażką
Zupa z makaronem i zasmażką jest namacalnym dowodem na to, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis inspirowany jest polskim rozumieniem kulinarnego komfortu, łącząc w sobie aromatyczną bazę zasmażki z delikatną kruchością makaronu. To gwarancja smakowitego posiłku, który można przygotować w mgnieniu oka. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiego obiadu na co dzień, czy też nowego przepisu na zupę z makaronem do swojego repertuaru, zupa z makaronem i zasmażką będzie doskonałym wyborem. Oto tradycja polskiej kuchni podana w nowoczesnym, proste do zrealizowania wydaniu.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 kostka wołowa
- 1 mała marchewka
- kawałek pietruszki, selera i pora
- mała cebula
- 2 średnie ziemniaki
- natka pietruszki i selera
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- pieprz
- makaron (najlepiej drobny, małe muszelki, gwiazdki)
Zupa z makaronem i zasmażką – jak zrobić?
- Wodę zagotować z kostką, zielem i liściem laurowym. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera pokroić w kostkę lub plasterki. Dodać do gotującej się wody. Po kilku minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Kiedy warzywa będą prawie miękkie, podsmażyć na smalcu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy będzie ciemnieć dodać mąkę. Uważać, żeby nie przypalić zasmażki. Dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem.
- Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę selera i pietruszki. Podawać z makaronem ugotowanym osobno.
Słowa kluczowe: przepisy na zupy z makaronem, szybka zupa z makaronem, zupy z makaronem, polskie zupy z makaronem
Zupa z makaronem i zasmażką – dodatkowe informacje
Makaronu nie należy dodawać do całej zupy, gdyż bardzo napęcznieje i rozmięknie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z młodej fasoli (fasolowa)
Następny przepis: Zupa z kurkami