Zupa słodko- kwaśna
Zupa słodko-kwaśna to egzotyczna, a zarazem prosta propozycja na smaczny obiad. Pochodzi z chińskiej tradycji kulinarnej i zazwyczaj często jest zamawianie w azjatyckich restauracjach, ale teraz mamy okazję przygotować ją we własnej kuchni. Zupa charakteryzuje się unikalnym smakiem, mieszanką słodkich, pikantnych i kwaśnych nut. Jej tajemnica tkwi w odpowiednim dobraniu składników, które zaskakują swoją różnorodnością. Ta słodko-kwaśna zupa to idealna propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na ciekawe i smaczne danie. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią azjatycką kuchnię.
admin
Składniki:
- 1 kilogram piersi z indyka
- Puszka krojonych pieczarek (dodajemy bez zalewy, około 170g)
- Puszka ananasów krojonych (dodajemy razem z zalewą, około 300g)
- Puszka groszku konserwowego (dodajemy z zalewą, około 290g)
- Słoik papryki marynowanej krojonej w paski (dodajemy z zalewą, około 300g)
- 250ml sosu chilli
- 25ml ketchupu
- Pół łyżeczki przyprawy curry
- Około 350ml słodkiej śmietanki
- Sól, pieprz, olej
Zupa słodko-kwaśna – jak zrobić?
- Mięso kroimy w ok. 2-centymetrowe kawałki. Podsmażamy w dużym garnku na oleju z solą i pieprzem do zrumienienia. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki), gotujemy ok. 50-60 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze ok. 15-20 minut.
Zupa słodko-kwaśna – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie przepada za bardzo pikantnymi zupami, sos chilli można w połowie zastąpić krojonymi pomidorami.