Zupa śledziowa
Zupa śledziowa to wieloaspektowa i zaskakująca potrawa. Wytrawne śledzie w połączeniu ze świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzą niepowtarzalny smak, który z pewnością przypaść do gustu miłośnikom ryb. Odznaczająca się intensywnym aromatem zupa śledziowa z mlekiem to prawdziwy rarytas w kuchni polskiej i doskonała alternatywa dla tradycyjnych południowych zup. Jej mocna, wyrazista i bogata w smaku kompozycja sprawia, że jest to danie, które potrafi rozgrzać nawet w chłodne, zimowe dni. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis na zupę śledziową na ciepło i odkryj niezwykle bogaty świat smaków. Oczywiście, najlepiej smakuje podana z kromką świeżego chleba.
admin
Składniki:
- 6 płatów śledziowych w stylu matias
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 szklanki mleka
- 1 łyżka octu
- pieprz
Zupa śledziowa – jak zrobić?
-
1.
Śledzie namoczyć około 2 godzin w wodzie. Następnie odlać wodę, śledzie pokroić paski i zalać mlekiem. -
2.
Cebulę pokroić bardzo drobno dodać do mleka i śledzi. -
3.
Następnie zagotować 0,5l wody, wystudzić dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przelać do mleka, dodać 1 stołową łyżkę octu doprawić pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę aby zupa się przegryzła.
Zupa śledziowa – dodatkowe informacje
Podawać z ciepłymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa śliwkowa
Następny przepis: zupa serowo - porowa z pulpecikami