Zupa śledziowa

Zupa śledziowa

Zupa śledziowa to wieloaspektowa i zaskakująca potrawa. Wytrawne śledzie w połączeniu ze świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzą niepowtarzalny smak, który z pewnością przypaść do gustu miłośnikom ryb. Odznaczająca się intensywnym aromatem zupa śledziowa z mlekiem to prawdziwy rarytas w kuchni polskiej i doskonała alternatywa dla tradycyjnych południowych zup. Jej mocna, wyrazista i bogata w smaku kompozycja sprawia, że jest to danie, które potrafi rozgrzać nawet w chłodne, zimowe dni. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis na zupę śledziową na ciepło i odkryj niezwykle bogaty świat smaków. Oczywiście, najlepiej smakuje podana z kromką świeżego chleba.

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych w stylu matias
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka octu
  • pieprz

Zupa śledziowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Śledzie namoczyć około 2 godzin w wodzie. Następnie odlać wodę, śledzie pokroić paski i zalać mlekiem.
  2. 2.
    Cebulę pokroić bardzo drobno dodać do mleka i śledzi.
  3. 3.
    Następnie zagotować 0,5l wody, wystudzić dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przelać do mleka, dodać 1 stołową łyżkę octu doprawić pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę aby zupa się przegryzła.

Zupa śledziowa – dodatkowe informacje

Podawać z ciepłymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa śliwkowa
Następny przepis: zupa serowo - porowa z pulpecikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode