zupa serowo - porowa z pulpecikami

zupa serowo – porowa z pulpecikami

Zupa serowo-porowa z pulpecikami to prawdziwe połączenie smaków dla każdego amatora kuchni domowej. Jest to danie, które przywołuje na myśl ciepłe, rodzinne chwile przy wspólnym stole. Kremowy, gęsty aromat sera doskonale komponuje się z delikatnością porów. Oprócz tego, pulpeciki dodają zupie wyjątkowej treściwości i są smacznym urozmaiceniem tej klasycznej propozycji. Zupa serowa z porem podkreśla prostotę i elegancję domowej kuchni, jednocześnie będąc niezwykle sycącą i pożywną potrawą. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, szczególnie podczas chłodniejszych dni.

Składniki:

  • pulpeciki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego (może być wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego (opcjonalnie)
  • 0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz mielony
  • dodatkowo:
  • 2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
  • 3 serki topione śmietankowe po 100 g (razem 300 gramów, mogą być również smakowe)
  • 2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
  • sól, biały lub czarny mielony pieprz
  • 2 liście laurowe
  • około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła lub oleju do zblanszowania porów
  • dodatkowo do podania:
  • grzanki, makaron, ryż lub ziemniaki
  • siekana natka pietruszki lub koperek

Zupa serowo – porowa z pulpecikami – jak zrobić?

  1. Mięso wymieszać dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie uformować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
  2. Mięso wrzucić do gotującego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować mieszając delikatnie (można zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymać na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucić włoszczyznę, zagotować.
  3. W tym czasie na maśle lub oleju krótko przesmażyć posiekane w paseczki pory, wrzucić do zupy, gotować około 5 minut.
  4. Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione, podgrzewać na małym ogniu do ich całkowitego rozpuszczenia, doprawić finalnie.

xxxx – dodatkowe informacje

Podawać z grzaneczkami, makaronem, ziemniakami lub ryżem i siekaną zieleniną.
Uwaga: Jeśli podajemy ziemniakami, wrzucamy je pokrojone w kostkę razem z włoszczyzną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa śledziowa
Następny przepis: Zupa Shrek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode