zupa serowo – porowa z pulpecikami
Zupa serowo-porowa z pulpecikami to prawdziwe połączenie smaków dla każdego amatora kuchni domowej. Jest to danie, które przywołuje na myśl ciepłe, rodzinne chwile przy wspólnym stole. Kremowy, gęsty aromat sera doskonale komponuje się z delikatnością porów. Oprócz tego, pulpeciki dodają zupie wyjątkowej treściwości i są smacznym urozmaiceniem tej klasycznej propozycji. Zupa serowa z porem podkreśla prostotę i elegancję domowej kuchni, jednocześnie będąc niezwykle sycącą i pożywną potrawą. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, szczególnie podczas chłodniejszych dni.
admin
Składniki:
- pulpeciki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być wieprzowe lub drobiowe)
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku zmiażdżonego (opcjonalnie)
- 0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
- 1 mała cebula
- sól, pieprz mielony
- dodatkowo:
- 2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
- 3 serki topione śmietankowe po 100 g (razem 300 gramów, mogą być również smakowe)
- 2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
- sól, biały lub czarny mielony pieprz
- 2 liście laurowe
- około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka masła lub oleju do zblanszowania porów
- dodatkowo do podania:
- grzanki, makaron, ryż lub ziemniaki
- siekana natka pietruszki lub koperek
Zupa serowo – porowa z pulpecikami – jak zrobić?
- Mięso wymieszać dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie uformować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
- Mięso wrzucić do gotującego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować mieszając delikatnie (można zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymać na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucić włoszczyznę, zagotować.
- W tym czasie na maśle lub oleju krótko przesmażyć posiekane w paseczki pory, wrzucić do zupy, gotować około 5 minut.
- Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione, podgrzewać na małym ogniu do ich całkowitego rozpuszczenia, doprawić finalnie.
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać z grzaneczkami, makaronem, ziemniakami lub ryżem i siekaną zieleniną.
Uwaga: Jeśli podajemy ziemniakami, wrzucamy je pokrojone w kostkę razem z włoszczyzną.