Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych)
Dziś prezentujemy wyjątkowe danie, czyli zupę serową z pulpecikami. To kremowa, bogata propozycja, która z pewnością zaspokoi apetyt każdego konesera zup. Wykorzystuje do niej serki topione, które nadadzą jej delikatnej, lekko słodkawej nuty. Do tego przygotowujemy niewielkie pulpeciki, w sam raz na jeden kęs. Zupa serowa z pulpecikami to doskonałe, pożywne danie na zimowe dni, ale przy odpowiednio lekkim wykonaniu sprawdzi się również latem. Jej podstawowym atutem jest wyjątkowa gładkość i bogactwo smaku, które z pewnością zadowolą miłośników serowych przygód. Zróbcie koniecznie próbę tego wyśmienitego połączenia!
admin
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 300 g serków topionych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeniowa
- 1/2 cebuli
- 500 g mięsa drobno mielonego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- ostra papryka
- sól, pieprz
- grzanki
Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych) – jak zrobić?
- Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formować malutkie pulpeciki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć pulpeciki. Bulion z warzywami zmiksować.
- Serki topione wyjąć z opakowań. Wkładać po kolei do gotującej się na małym ogniu zupy, często mieszając do rozpuszczenia się serków. Doprawić ostrą papryczką.
- Pulpeciki ponownie umieścić w garnku. Podgotować jeszcze chwilę. Podawać na gorąco posypaną grzankami.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem – pulpeciki można zamienić na chrupki bekon, który także świetnie pasuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa Shrek
Następny przepis: Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi