Zupa serowa

Zupa serowa

Zupa serowa to wykwintne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z niezrównanym smakiem. Inspiracją do tego przepisu jest słynna szwajcarska zupa serowa, która stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. To rozgrzewające danie jest świetną propozycją na chłodne wieczory, a także doskonałym dodatkiem do eleganckiej kolacji. Zupa serowa, której przepis pochodzi od znanej restauratorki Magdy Gessler, to klasyka polskiego comfort food, stworzona w oparciu o gęsty wywar oraz różnego rodzaju sery, co sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale i bardzo sycąca. Ta zupa z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Składniki:

  • 20 dag startego sera żółtego ementaler
  • ser topiony (3 trójkąty)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • czubata łyżka mąki
  • niecała szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • pieprz biały

Zupa serowa – jak zrobić?

  1. Ugotować wywar warzywny.
  2. Starty ser (na tarce o grubych oczkach) wymieszać z mlekiem.
  3. Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły.
  4. Podsmażony boczek dodać do wywaru.
  5. Posiekaną cebulę podsmażyć, oprószyć mąką i również dodać do wywaru.
  6. Ser z mlekiem wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy stale mieszając.
  7. Do momentu roztopienia się sera i uzyskania jednolitej konsystencji zupy.
  8. Zdjąć zupę z ognia i dodać żółtka mieszając trzepaczką.
  9. Doprawić szczyptą białego pieprzu.
  10. Podawać z grzankami.

Zupa serowa – dodatkowe informacje

Szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Można ją przyprawiać rozgrzewającymi przyprawami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi
Następny przepis: Zupa selerowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode