Zupa serowa
Zupa serowa to wykwintne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z niezrównanym smakiem. Inspiracją do tego przepisu jest słynna szwajcarska zupa serowa, która stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. To rozgrzewające danie jest świetną propozycją na chłodne wieczory, a także doskonałym dodatkiem do eleganckiej kolacji. Zupa serowa, której przepis pochodzi od znanej restauratorki Magdy Gessler, to klasyka polskiego comfort food, stworzona w oparciu o gęsty wywar oraz różnego rodzaju sery, co sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale i bardzo sycąca. Ta zupa z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
admin
Składniki:
- 20 dag startego sera żółtego ementaler
- ser topiony (3 trójkąty)
- 1 l wywaru warzywnego
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- czubata łyżka mąki
- niecała szklanka mleka
- 3 żółtka
- pieprz biały
Zupa serowa – jak zrobić?
- Ugotować wywar warzywny.
- Starty ser (na tarce o grubych oczkach) wymieszać z mlekiem.
- Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły.
- Podsmażony boczek dodać do wywaru.
- Posiekaną cebulę podsmażyć, oprószyć mąką i również dodać do wywaru.
- Ser z mlekiem wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy stale mieszając.
- Do momentu roztopienia się sera i uzyskania jednolitej konsystencji zupy.
- Zdjąć zupę z ognia i dodać żółtka mieszając trzepaczką.
- Doprawić szczyptą białego pieprzu.
- Podawać z grzankami.
Zupa serowa – dodatkowe informacje
Szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Można ją przyprawiać rozgrzewającymi przyprawami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi
Następny przepis: Zupa selerowa