Zupa selerowa

Zupa selerowa

Zupa selerowa to doskonała propozycja dla osób szukających kremowych, pełnych smaku dań, idealnych na chłodne, jesienne wieczory. Ten klasyczny przepis to kompozycja aromatycznego selera, ziemniaków, których delikatna konsystencja doskonale komponuje się z kwaskowatym smakiem selera, a dodatkowo wzbogaca zupę o dodatkową porcję białka. Zupa selerowa to nie tylko smakowity, ale i zdrowy pomysł na obiad, który niewątpliwie rozgrzeje organizm i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Zarówno wielbiciele tradycyjnych zup, jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, na pewno docenią ten przepis.

Składniki:

  • 1 kawałek kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 30 gram selera
  • 2 ziemniaki
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku

Zupa selerowa – jak zrobić?

  1. Udko myjemy i wkładamy do gotującej się wody (zbieramy szumowiny). Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewki kroimy w kosteczkę, seler i ziemniaki w kostkę. Po 20 minutach gotowania mięsa dodajemy marchewkę i seler, a po następnych 15 ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i wlewamy śmietankę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Zupa selerowa – dodatkowe informacje

Zupa selerowa – przepis

Przepis na zupę selerową jest łatwy i wychodzi każdemu. Zupa z selera to jedno z takich dań, z którymi poradzą sobie wszyscy. Przygotowuje się ją zaledwie z kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Co jest niezbędne do tego przepisu? Zupa selerowa powstaje z selera, marchewki i kawałka dowolnego mięsa. Do tego wystarczą już tylko bulion i przyprawy.

Zupa selerowa – dodatki

Aby zupa z selera była bardziej treściwa, możemy dodać do niej dowolną kaszę, ryż lub makaron, jednak najprostszą wersją jest zupa selerowa z ziemniakami. Pokrojone w kostkę ziemniaki zagęszczą zupę i sprawią, że będzie znacznie bardziej sycąca.

Zupa selerowa krem

Zupę z selera możemy przygotować też w innej wersji. Wystarczy po ugotowaniu dokładnie zblendować wszystkie składniki, a powstanie pyszny krem z selera. Taka zupa selerowa krem doskonale sprawdzi się podana z grzanką lub groszkiem ptysiowym. Gotowy krem z selera korzeniowego możemy też posypać pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.

Czym zabielić zupę z selera?

Zarówno zupa z selera, jak i krem z selera najlepiej smakują zabielone. Czym zabielić zupę? Najprostszym rozwiązaniem jest oczywiście śmietana, ale jeśli chcemy żeby zupa była bardziej kremowa i aksamitna możemy dodać też serek topiony. Z kolei dla wszystkich, którzy liczą kalorię, najlepiej będzie zabielić zupę selerową jogurtem naturalnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa serowa
Następny przepis: Zupa ryżanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode