Zupa selerowa
Składniki:
- 1 kawałek kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 3 szklanki wody
- 30 gram selera
- 2 ziemniaki
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
Zupa selerowa – jak zrobić?
- Udko myjemy i wkładamy do gotującej się wody (zbieramy szumowiny). Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewki kroimy w kosteczkę, seler i ziemniaki w kostkę. Po 20 minutach gotowania mięsa dodajemy marchewkę i seler, a po następnych 15 ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i wlewamy śmietankę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Zupa selerowa – dodatkowe informacje
Zupa selerowa – przepis
Przepis na zupę selerową jest łatwy i wychodzi każdemu. Zupa z selera to jedno z takich dań, z którymi poradzą sobie wszyscy. Przygotowuje się ją zaledwie z kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Co jest niezbędne do tego przepisu? Zupa selerowa powstaje z selera, marchewki i kawałka dowolnego mięsa. Do tego wystarczą już tylko bulion i przyprawy.
Zupa selerowa – dodatki
Aby zupa z selera była bardziej treściwa, możemy dodać do niej dowolną kaszę, ryż lub makaron, jednak najprostszą wersją jest zupa selerowa z ziemniakami. Pokrojone w kostkę ziemniaki zagęszczą zupę i sprawią, że będzie znacznie bardziej sycąca.
Zupa selerowa krem
Zupę z selera możemy przygotować też w innej wersji. Wystarczy po ugotowaniu dokładnie zblendować wszystkie składniki, a powstanie pyszny krem z selera. Taka zupa selerowa krem doskonale sprawdzi się podana z grzanką lub groszkiem ptysiowym. Gotowy krem z selera korzeniowego możemy też posypać pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.
Czym zabielić zupę z selera?
Zarówno zupa z selera, jak i krem z selera najlepiej smakują zabielone. Czym zabielić zupę? Najprostszym rozwiązaniem jest oczywiście śmietana, ale jeśli chcemy żeby zupa była bardziej kremowa i aksamitna możemy dodać też serek topiony. Z kolei dla wszystkich, którzy liczą kalorię, najlepiej będzie zabielić zupę selerową jogurtem naturalnym.