zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach

zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach

Zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami to jeden z najsmaczniejszych sposobów na użycie tego sezonowego składnika. Zupa owocowa z rabarbaru, która potrafi zaskoczyć swoją delikatnością i wyrazistym, lekko kwasowym smakiem, to doskonałe danie na ciepłe, wiosenne dni. W połączeniu z miękkimi, domowymi kluskami staje się prawdziwym daniem comfort food, które zapewnia wyjątkowe doznanie smakowe. Ten przepis prezentuje zupę rabarbarową w dwóch wersjach – jedną bardziej tradycyjną, drugą z nowoczesnym twistem. Bez względu na to, którą odsłonę wybierzesz, jedno jest pewne – zupa z rabarbaru nigdy nie była tak smaczna.

Składniki:

  • 1 pęczek rabarbaru
  • 2 litry wody
  • około 1 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 ml Śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • lane kluski:
  • 2 jajka
  • mąka

Zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach – jak zrobić?

  1. Rabarbar umyj i obierz ze skórki. W tym czasie zagotuj też 2 litry wody potrzebnej do zupy.
  2. Do garnka wrzuć rabarbar pokrojony w kosteczkę, cukier waniliowy i zwykły.
  3. Duś kilka minut (około 3) aby lekko karmelizować i wydobyć soki z rabarbaru.
  4. Następnie dopiero do rabarbaru dolej gorącą wodę i gotuj delikatnie z 15 minut.
  5. W tym czasie jak zupa się delikatnie gotuje to przygotuj lane kluseczki. Do miseczki wbić 2 jajka i wsypać 3 łyżki mąki, mieszać energicznie i stopniowo dodawać jeszcze trochę mąki tak, aby uzyskać gęste ciasto na kluseczki.
  6. Tak przygotowane kluseczki wrzucaj do zupy łyżką lub taką trzepaczką. Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
  7. Jeśli ktoś woli zupę zagęszczoną i zabieloną, dodajemy do zupy śmietankę wymieszaną z mąką. Na zdjęciach są dwie wersje.

xxxx – dodatkowe informacje

Czasami do zupy z rabarbaru dodaję starte słodkie jabłko, co nadaje jej jeszcze bardziej aromatyczny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa rybna
Następny przepis: ZUPA PROWANSALSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode