zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach
Zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami to jeden z najsmaczniejszych sposobów na użycie tego sezonowego składnika. Zupa owocowa z rabarbaru, która potrafi zaskoczyć swoją delikatnością i wyrazistym, lekko kwasowym smakiem, to doskonałe danie na ciepłe, wiosenne dni. W połączeniu z miękkimi, domowymi kluskami staje się prawdziwym daniem comfort food, które zapewnia wyjątkowe doznanie smakowe. Ten przepis prezentuje zupę rabarbarową w dwóch wersjach – jedną bardziej tradycyjną, drugą z nowoczesnym twistem. Bez względu na to, którą odsłonę wybierzesz, jedno jest pewne – zupa z rabarbaru nigdy nie była tak smaczna.
admin
Składniki:
- 1 pęczek rabarbaru
- 2 litry wody
- około 1 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 ml Śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- lane kluski:
- 2 jajka
- mąka
Zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach – jak zrobić?
- Rabarbar umyj i obierz ze skórki. W tym czasie zagotuj też 2 litry wody potrzebnej do zupy.
- Do garnka wrzuć rabarbar pokrojony w kosteczkę, cukier waniliowy i zwykły.
- Duś kilka minut (około 3) aby lekko karmelizować i wydobyć soki z rabarbaru.
- Następnie dopiero do rabarbaru dolej gorącą wodę i gotuj delikatnie z 15 minut.
- W tym czasie jak zupa się delikatnie gotuje to przygotuj lane kluseczki. Do miseczki wbić 2 jajka i wsypać 3 łyżki mąki, mieszać energicznie i stopniowo dodawać jeszcze trochę mąki tak, aby uzyskać gęste ciasto na kluseczki.
- Tak przygotowane kluseczki wrzucaj do zupy łyżką lub taką trzepaczką. Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
- Jeśli ktoś woli zupę zagęszczoną i zabieloną, dodajemy do zupy śmietankę wymieszaną z mąką. Na zdjęciach są dwie wersje.
xxxx – dodatkowe informacje
Czasami do zupy z rabarbaru dodaję starte słodkie jabłko, co nadaje jej jeszcze bardziej aromatyczny smak.