Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Potrawy przygotowane na bazie pomidorów cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Pomidory są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – są źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Dziś polecamy zupę pomidorową z pomidorów z puszki. To proste danie, które jest idealne na przykład na lunch lub kolację. Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki to smaczny sposób na domowe, szybkie danie z prostych składników. Jest też doskonałym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie zgłoszą się goście. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Bez względu na porę roku, można zawsze cieszyć się smakiem tej pysznej zupy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora lub cebula
- 1 puszka pomidorów całych w puszce
- kostka rosołowa
- szklanka makaronu świderki
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki – jak zrobić?
- Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w talarki, a pietruszkę, seler i pora lub cebulę zostawiamy w całości. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzącej wody, dodajemy kostkę rosołową, kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych i szczyptę soli. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pomidory z puszki przecieramy przez sito i wraz z zalewą dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Wyławiamy pietruszkę, selera i pora oraz ziele angielskie i liść laurowy. Pietruszkę i selera przecieramy przez sito i dodajemy do zupy, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem.
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki – dodatkowe informacje
Pomidory można dodać w całości do zupy i zmiksować ją blenderem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ze świeżych pomidorów
Następny przepis: Zupa pomidorowa z mascarpone