Zupa pomidorowa na rosole

Zupa pomidorowa na rosole

Zupa pomidorowa na rosole to wyborne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków warzyw i domowego rosołu. To prosty i satysfakcjonujący przepis. Idealna jako ciepły, kojący posiłek na zimne dni lub jako lekka, odżywcza zupa na lato. Warzywne dobro wypełniające tę zupę, w połączeniu z głębokimi smakami wywaru z rosołu, czyni ją niezwykle smaczną i pożywną. Ta zupa pomidorowa z rosołu nada kolorytu Twojemu codziennemu jadłospisowi. Porada: dopraw zupę według własnego smaku i zawsze używaj dojrzałych pomidorów. Czy wiesz jak przerobić rosół na pomidorową? Przepis poniżej podpowiada, jak to zrobić krok po kroku.

Składniki:

  • Mały koncentrat pomidorowy marki „Łowicz”
  • Dwie pełne łyżki gęstej śmietany 18% do zup i sosów
  • marchewka pozostała z rosołu
  • pietruszka do dekoracji

Zupa pomidorowa na rosole – jak zrobić?

  1. Wcześniej przygotowany rosół. Z rosołu wyjmujemy pozostałe mięso.
  2. W miseczce rozrabiamy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dolewamy gorącego rosołu by zahartować, roztrzepujemy i wlewamy do garnka, zagotowujemy. Marchewkę wyjęta z rosołu kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Gotową zupę podajemy z dowolnym makaronem, np. świderki, kokardki, nitki, według uznania.

Porady – dodatkowe informacje

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis na pomidorową z rosołu jest bardzo prosty. Wystarczy zaprawić rosół koncentratem pomidorowym i śmietaną. Te dwa składniki wystarczą, aby z niedzielnego rosołu zrobić pyszną poniedziałkową pomidorówkę. Oczywiście podstawowy przepis na pomidorową z rosołu możemy modyfikować, wzbogacając ją o różne przyprawy i dodatki. Aby nadać jej charakteru, możemy przyrządzić ją na ostro lub dodać do niej paprykę wędzoną. Innym dodatkiem, dzięki któremu pomidorowa z rosołu nabierze wyjątkowego smaku, jest serek topiony. Można użyć go zamiast śmietany do zabielenia zupy. Dzięki temu pomidorowa na rosole nabierze bardziej aksamitnej konsystencji i delikatnego smaku.

Dobra zupa pomidorowa na rosole musi być treściwa i sycąca. Najlepiej więc podać ją z jakimś dodatkiem skrobiowym. Najpopularniejszą wersją tego przepisu jest pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem, ale do wyboru mamy też mniej popularne dodatki. Zupa pomidorowa z rosołu będzie smakowała wyśmienicie również groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ciekawym pomysłem jest też pomidorowa na rosole z dodatkiem makaronu orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu. Taki pomysł to niejako połączenie pomidorowej z ryżem i makaronem. Do naszej zupy możemy dodać także mięsną wkładkę jak na przykład pulpety z mięsa mielonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem
Następny przepis: Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode