Zupa pomidorowa na rosole
Składniki:
- Mały koncentrat pomidorowy marki „Łowicz”
- Dwie pełne łyżki gęstej śmietany 18% do zup i sosów
- marchewka pozostała z rosołu
- pietruszka do dekoracji
Zupa pomidorowa na rosole – jak zrobić?
- Wcześniej przygotowany rosół. Z rosołu wyjmujemy pozostałe mięso.
- W miseczce rozrabiamy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dolewamy gorącego rosołu by zahartować, roztrzepujemy i wlewamy do garnka, zagotowujemy. Marchewkę wyjęta z rosołu kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Gotową zupę podajemy z dowolnym makaronem, np. świderki, kokardki, nitki, według uznania.
Porady – dodatkowe informacje
Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis na pomidorową z rosołu jest bardzo prosty. Wystarczy zaprawić rosół koncentratem pomidorowym i śmietaną. Te dwa składniki wystarczą, aby z niedzielnego rosołu zrobić pyszną poniedziałkową pomidorówkę. Oczywiście podstawowy przepis na pomidorową z rosołu możemy modyfikować, wzbogacając ją o różne przyprawy i dodatki. Aby nadać jej charakteru, możemy przyrządzić ją na ostro lub dodać do niej paprykę wędzoną. Innym dodatkiem, dzięki któremu pomidorowa z rosołu nabierze wyjątkowego smaku, jest serek topiony. Można użyć go zamiast śmietany do zabielenia zupy. Dzięki temu pomidorowa na rosole nabierze bardziej aksamitnej konsystencji i delikatnego smaku.
Dobra zupa pomidorowa na rosole musi być treściwa i sycąca. Najlepiej więc podać ją z jakimś dodatkiem skrobiowym. Najpopularniejszą wersją tego przepisu jest pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem, ale do wyboru mamy też mniej popularne dodatki. Zupa pomidorowa z rosołu będzie smakowała wyśmienicie również groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ciekawym pomysłem jest też pomidorowa na rosole z dodatkiem makaronu orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu. Taki pomysł to niejako połączenie pomidorowej z ryżem i makaronem. Do naszej zupy możemy dodać także mięsną wkładkę jak na przykład pulpety z mięsa mielonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorki faszerowane białym serkiem i szczypiorkiem
Następny przepis: Pomidorowa na rosole z pieczoną papryką i czosnkiem