Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną to doskonały sposób na połączenie smaku kwasnych ogórków z naturalną słodyczą kaszy. Ten tradycyjny polski przepis idealnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na zimne dni lub jako sycący obiad, który zadowoli każdego domownika. Odpowiednia proporcja składników jest kluczem do stworzenia idealnej, pełnej aromatu zupy. Ogórki konserwowe nadają potrawie intensywny smak, a kasza jęczmienna dodaje jej odrobinę struktury i sycących elementów. Ta zupa jest prosta do przygotowania, a jej bogactwo smaków z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających kulinarnych smakoszy.
admin
Składniki:
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- ogórki kiszone (około 4-5 sztuk)
- 1 szklanka śmietany 12 %
- 4 kopiaste łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego)
- sól,pieprz do smaku
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – jak zrobić?
-
1.
Skrzydełka umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Wywaru powinno być około półtora litra.
-
2.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać do wywaru razem z kaszą i gotować do miękkości.
-
3.
Do zupy wlać śmietanę, dodać koperek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną – dodatkowe informacje
Ogórki kiszone dodajemy według uznania, zależy jak kwaśną chcemy mieć zupę. Wywar można przecedzić. Skrzydełka można użyć do drugiego dania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Następny przepis: Zupa ogórkowa wg Babci Julci