zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, która od lat cieszy się niezmienną popularnością. Dostarcza obfitej ilości witamin oraz minerałów, a jednocześnie jest przepyszna i idealna na chłodniejsze dni. Wbrew pozorom, przyrządzenie tej zupy nie jest skomplikowane, a dzięki poniższemu przepisowi poznasz, krok po kroku, jak zrobić zupę ogórkową. Składniki, które potrzebujesz, to przede wszystkim ogórki, ziemniaki, jajka oraz przyprawy. Zaczaruj swoją kuchnię smakiem domowej, polskiej kuchni i zaskocz bliskich pysznym posiłkiem. Przygotowanie tej zupy jest naprawdę proste, zatem zrób zupę ogórkową samodzielnie!
admin
Składniki:
- mięso schabowe
- duża marchewka
- mała pietruszka
- pół selera
- kawałek pora
- ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4-5 ogórków kiszonych
- kwas z ogórków
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- koperek
- śmietana
- sól, pieprz
Zupa ogórkowa – jak zrobić?
- Do garnka wrzucamy kości od schabu, liść laurowy i ziele angielskie; zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy wywar. Kiedy mięso jest miękkie; wyjmujemy i obieramy mięso. Wrzucamy z powrotem do wywaru, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.
- Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa, pora kroimy w półplasterki. Warzywa te przesmażamy na patelni na roztopionym maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucamy do zupy.
- Gotujemy ok 10-15min. Pod koniec gotowania dodajemy starte także na tarce o grubych oczkach ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest dla nas mało kwaśna wlewamy kwas ogórkowy wedle uznania.
xxxx – dodatkowe informacje
bulion można ugotować sobie dzień wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa babci Ani.
Następny przepis: Zupa o smaku włoskim