zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, która od lat cieszy się niezmienną popularnością. Dostarcza obfitej ilości witamin oraz minerałów, a jednocześnie jest przepyszna i idealna na chłodniejsze dni. Wbrew pozorom, przyrządzenie tej zupy nie jest skomplikowane, a dzięki poniższemu przepisowi poznasz, krok po kroku, jak zrobić zupę ogórkową. Składniki, które potrzebujesz, to przede wszystkim ogórki, ziemniaki, jajka oraz przyprawy. Zaczaruj swoją kuchnię smakiem domowej, polskiej kuchni i zaskocz bliskich pysznym posiłkiem. Przygotowanie tej zupy jest naprawdę proste, zatem zrób zupę ogórkową samodzielnie!

Składniki:

  • mięso schabowe
  • duża marchewka
  • mała pietruszka
  • pół selera
  • kawałek pora
  • ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • kwas z ogórków
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • koperek
  • śmietana
  • sól, pieprz

Zupa ogórkowa – jak zrobić?

  1. Do garnka wrzucamy kości od schabu, liść laurowy i ziele angielskie; zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy wywar. Kiedy mięso jest miękkie; wyjmujemy i obieramy mięso. Wrzucamy z powrotem do wywaru, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.
  2. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa, pora kroimy w półplasterki. Warzywa te przesmażamy na patelni na roztopionym maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucamy do zupy.
  3. Gotujemy ok 10-15min. Pod koniec gotowania dodajemy starte także na tarce o grubych oczkach ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest dla nas mało kwaśna wlewamy kwas ogórkowy wedle uznania.

xxxx – dodatkowe informacje

bulion można ugotować sobie dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa babci Ani.
Następny przepis: Zupa o smaku włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode