Zupa nic

Zupa nic

Czy kiedykolwiek natknąłeś się na zupę o nazwie „nic”? Jeśli nie, to przepis, który przedstawiamy, może Cię zaskoczyć. Zupa nic, wywodząca się z Tajlandii, niesie ze sobą bogactwo smaków kuchni azjatyckiej. Wyjątkowość tej zupy tkwi w tym, że możesz do niej dodać dowolne składniki – wszystko, co masz pod ręką i nadać jej zupełnie indywidualny charakter. Specjalny smak tej zupie nadaje okrasa, czyli roślina jadalna, popularna w kuchni azjatyckiej. Zanurz się w egzotycznej przygodzie kulinarnej z zupą nic! To absolutny „must try” dla fanów oryginalnych smaków.

Składniki:

  • Zupa nic – składniki:
  • 600 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii

Zupa „nic” – jak zrobić?

  1. Zupa nic – przepis: Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
  2. Białka oddziel od żółtek.
  3. Do białek dodaj 2 łyżki cukru i ubij całość na sztywną masę.
  4. Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.
  5. Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
  6. Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
  7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
  8. Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około 2 min uważając by żółtko się nie ścięło.
  9. Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.

Porady – dodatkowe informacje

Zupa nic to tradycyjny posiłek, który przygotowywany był na słodkie śniadanie albo na podwieczorek. Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki. Najczęściej serwowana jest zupa nic z piankami z białek, które wyglądem przypominają chmurki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa o smaku włoskim
Następny przepis: Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode