Zupa nic
Czy kiedykolwiek natknąłeś się na zupę o nazwie „nic”? Jeśli nie, to przepis, który przedstawiamy, może Cię zaskoczyć. Zupa nic, wywodząca się z Tajlandii, niesie ze sobą bogactwo smaków kuchni azjatyckiej. Wyjątkowość tej zupy tkwi w tym, że możesz do niej dodać dowolne składniki – wszystko, co masz pod ręką i nadać jej zupełnie indywidualny charakter. Specjalny smak tej zupie nadaje okrasa, czyli roślina jadalna, popularna w kuchni azjatyckiej. Zanurz się w egzotycznej przygodzie kulinarnej z zupą nic! To absolutny „must try” dla fanów oryginalnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Zupa nic – składniki:
- 600 ml mleka
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 laski wanilii
Zupa „nic” – jak zrobić?
- Zupa nic – przepis: Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
- Białka oddziel od żółtek.
- Do białek dodaj 2 łyżki cukru i ubij całość na sztywną masę.
- Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
- Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
- Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
- Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około 2 min uważając by żółtko się nie ścięło.
- Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.
Porady – dodatkowe informacje
Zupa nic to tradycyjny posiłek, który przygotowywany był na słodkie śniadanie albo na podwieczorek. Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki. Najczęściej serwowana jest zupa nic z piankami z białek, które wyglądem przypominają chmurki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa o smaku włoskim
Następny przepis: Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym