Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym to połączenie przyjemnej smakowej prostoty i subtelnego, włoskiego arystokratyzmu. Ten aromatyczny przepis stał się popularny nie tylko w regionie Neapolu, ale podbił serca smakoszy na całym świecie, łącząc w sobie typowe dla włoskiej kuchni składniki. Mięso mielone nadaje kuszącej, ziemskiej nuty, a serki topione sprawiają, że zupa zyskuje kremową konsystencję, której nie da się zapomnieć. To eleganckie danie może podbić serce każdego, niezależnie od gustu kulinarnego. Spróbuj zupy neapolitańskiej z mięsem mielonym – zasmakuj Włochy na swoim talerzu.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 105 l bulionu warzywnego
  • 1 duży por ok.300g
  • 2 szalotki
  • kilka małych marchewek
  • oliwa
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 0,5 szkl. śmietany 30%
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • Świeże zioła: np. natka pietruszki, oregano, liść tymianku

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie:

    1. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny – kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
    2. Mięso przełożyć na miseczkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni na 2-3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojone w krążki por i posiekane szalotki, podlać 0,5 szkl. gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 min.
    3. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut.
    4. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować z serkami topionymi, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietanę – całość wlać do zupy, wymieszać.
    5. Mięso przełożyć do garnka.
    6. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałką muszkatołową- szczypta wystarczy.
    7. Podawać z groszkami ptysiowymi lub bułką pszenną.

Porady – dodatkowe informacje

Zupę neapolitańską z serkiem topionym i mięsem mielonym można zmiksować bez marchewki. Można też zagęścić łyżką mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa nic
Następny przepis: Zupa na serwatce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode