Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym to połączenie przyjemnej smakowej prostoty i subtelnego, włoskiego arystokratyzmu. Ten aromatyczny przepis stał się popularny nie tylko w regionie Neapolu, ale podbił serca smakoszy na całym świecie, łącząc w sobie typowe dla włoskiej kuchni składniki. Mięso mielone nadaje kuszącej, ziemskiej nuty, a serki topione sprawiają, że zupa zyskuje kremową konsystencję, której nie da się zapomnieć. To eleganckie danie może podbić serce każdego, niezależnie od gustu kulinarnego. Spróbuj zupy neapolitańskiej z mięsem mielonym – zasmakuj Włochy na swoim talerzu.
admin
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego
- 105 l bulionu warzywnego
- 1 duży por ok.300g
- 2 szalotki
- kilka małych marchewek
- oliwa
- 2 serki topione śmietankowe
- 0,5 szkl. śmietany 30%
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- Świeże zioła: np. natka pietruszki, oregano, liść tymianku
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie:- Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny – kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem.
- Mięso przełożyć na miseczkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni na 2-3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojone w krążki por i posiekane szalotki, podlać 0,5 szkl. gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 min.
- Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut.
- Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować z serkami topionymi, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietanę – całość wlać do zupy, wymieszać.
- Mięso przełożyć do garnka.
- Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałką muszkatołową- szczypta wystarczy.
- Podawać z groszkami ptysiowymi lub bułką pszenną.
Porady – dodatkowe informacje
Zupę neapolitańską z serkiem topionym i mięsem mielonym można zmiksować bez marchewki. Można też zagęścić łyżką mąki.