Zupa na serwatce

Zupa na serwatce

Zupa na serwatce to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. To doskonała alternatywa dla typowej zupy jarzynowej. Jej głównym składnikiem jest serwatka, produkt uboczny powstający podczas produkcji sera. Ta wyjątkowa zupa ma niezwykle delikatny i orzeźwiający smak. Zupa na serwatce to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego jedzenia. Serwatka, będąca bogactwem białka i wapnia, świetnie wpływa na nasz organizm. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie serwatki, którą często wyrzucamy, mimo że jest cennym produktem.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Łyżka oleju
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Drobny ugotowany ryż

Zupa na serwatce – jak zrobić?

  1. Serwatkę zagotowujemy. Dodajemy serki, mieszamy aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podajemy z makaronem, posypane posiekanym koperkiem.

xxxx – dodatkowe informacje

Zupę na serwatce można podać z ryżem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym
Następny przepis: Zupa myśliwska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode