Zupa myśliwska

Zupa myśliwska

Zupa myśliwska to aromatyczne danie, które od wieków zdobi stoły wielu europejskich kuchni. Ta wersja z mięsem mielonym to wyraziste połączenie wielowymiarowych smaków, idealne na chłodne dni. Wybór przypraw i warzyw tworzy esencję tej zupy, nadając jej wyraźny, lekko pikantny charakter. Zupa myśliwska zawiera bogactwo składników odżywczych, a zawarte w niej mięso mielone dostarcza białka. Można ją podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Serwowana z kawałkiem świeżego chleba stanowi niezwykle sycące danie. Przepis jest prosty w wykonaniu, więc śmiało można zabrać się za gotowanie nawet z minimalnym doświadczeniem w kuchni.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa z dziczyzny (ewentualnie może być wieprzowe, na przykład łopatka, szynka, karkówka)
  • pół kilograma kiełbasy myśliwskiej
  • 4 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 1/2 kilograma kapusty kiszonej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • 15 dekagramów grzybów suszonych lub świeżych (mogą być pieczarki)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren kminku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • przyprawa do dziczyzny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 4 łyżki śmietany
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • owoce jałowca (można pominąć)

Zupa myśliwska – jak zrobić?

  1. Mięso oczyścić i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie, posypać przyprawą do dziczyzny i chwilę smażyć. W między czasie nastawić wodę i do gotującej się wody wrzucić podsmażone mięso, przyprawy, listki, ziele, pietruszkę, seler pokrojony w kostkę oraz marchewkę w talarki. Gotować 40 min.
  2. Jeżeli używamy grzybów suszonych, trzeba je namoczyć na noc, następnie posiekać usmażyć z cebulą i wrzucić do mięsa razem z kapustą. A jeżeli pieczarek, to pokroić je na kawałki i usmażyć z cebulą i dodać po ugotowaniu się już kapusty.
  3. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Kapustę wypłukać dwukrotnie, odcisnąć i posiekać, zasypać kminkiem i razem z ogórkami wrzucić do mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować do miękkości wszystkich składników. Dodać paprykę w proszku, tymianek, przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobnym garnuszku w lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości. Odlać wodę i wrzucić ugotowane ziemniaki do zupy. Gotową zupę zaprawić śmietaną. (Ja dla większego aromatu dodaje sos myśliwski z torebki.)

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli mięso mamy mocno chude, to możemy dodać kawałek słoniny pokrojonej w kostkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa na serwatce
Następny przepis: Zupa mleczna z makaronem na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode