Zupa Miso z tofu i makaronem mie

Zupa Miso z tofu i makaronem mie

Zapraszamy do odkrycia kuchni japońskiej przez ten prosty, ale wyrafinowany przepis na Zupę Miso z tofu i makaronem mie. To tradycyjne danie, bardzo popularne w kraju kwitnącej wiśni, łączy w sobie białe miso, gładkie kawałki tofu i mie – specyficzny rodzaj makaronu. Harmonia smaków i tekstur zupy miso sprawia, że jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Oryginalny wybór na kolację czy szybki obiad, a jednocześnie doskonały sposób na wprowadzenie zmiany do codziennego jadłospisu. Niezależnie od pory roku, zupa miso z tofu i makaronem zawsze będzie ciepłym, kojącym posiłkiem.

Składniki:

  • 2-3 porcje:
  • 750 ml wody
  • 1/2 kostki tofu
  • 1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka)
  • 2-3 łyżki pasty miso
  • dymka (zielona część)
  • 1 płatek glonów nori
  • sos sojowy do smaku
  • makaron mie wedle uznania

Zupa miso z tofu i makaronem mie – jak zrobić?

  1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron mie, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron będzie gotowy (ok. 3 minuty). Ściągamy z ognia.
  2. Do miseczek dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! 🙂

Zupa Miso z tofu i makaronem mie – dodatkowe informacje

Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (125ml). Chodzi głównie o pastę, więc wystarczy rozpuścić odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa mleczna z makaronem na słodko
Następny przepis: Zupa Minestrone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode