Zupa Miso z tofu i makaronem mie
Zapraszamy do odkrycia kuchni japońskiej przez ten prosty, ale wyrafinowany przepis na Zupę Miso z tofu i makaronem mie. To tradycyjne danie, bardzo popularne w kraju kwitnącej wiśni, łączy w sobie białe miso, gładkie kawałki tofu i mie – specyficzny rodzaj makaronu. Harmonia smaków i tekstur zupy miso sprawia, że jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Oryginalny wybór na kolację czy szybki obiad, a jednocześnie doskonały sposób na wprowadzenie zmiany do codziennego jadłospisu. Niezależnie od pory roku, zupa miso z tofu i makaronem zawsze będzie ciepłym, kojącym posiłkiem.
admin
Składniki:
- 2-3 porcje:
- 750 ml wody
- 1/2 kostki tofu
- 1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka)
- 2-3 łyżki pasty miso
- dymka (zielona część)
- 1 płatek glonów nori
- sos sojowy do smaku
- makaron mie wedle uznania
Zupa miso z tofu i makaronem mie – jak zrobić?
- Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron mie, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron będzie gotowy (ok. 3 minuty). Ściągamy z ognia.
- Do miseczek dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! 🙂
Zupa Miso z tofu i makaronem mie – dodatkowe informacje
Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (125ml). Chodzi głównie o pastę, więc wystarczy rozpuścić odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!))
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa mleczna z makaronem na słodko
Następny przepis: Zupa Minestrone