Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

Zupa Minestrone to klasyczna włoska potrawa pełna warzyw, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i sycąca. Możliwości co do składników są niemal nieograniczone, można dodać do niej wszelkiego rodzaju warzywa, które są sezonowe. Jest to zupa, która nie zawiera mięsa, co czyni ją idealną propozycją dla wegetarian. Delikatny bulion warzywny, razem z mnóstwem warzyw i włoskim dodatkiem w postaci makaronu lub ryżu, sprawiają że zupa Minestrone jest danie, które może być podane jako samodzielny posiłek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną i sycącą zupę, Minestrone bez wątpienia spełni Twoje oczekiwania. Cieszmy się smakiem Włoch na naszych talerzach!

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 100 g boczku wędzonego lub pieczonego (kilka grubszych plastrów)
  • 200 g marchewki (3 szt.)
  • 80 g pietruszki (1 szt.)
  • 140 g korzenia selera
  • 150 g zielonej fasoli szparagowej
  • 300 g bakłażanu (2 szt.)
  • 300 g cukinii (2 szt.)
  • 100 g jabłka (1 szt.)
  • 210 g ziemniaków (5 szt.)
  • 20 g suszonych pomidorów (garść)
  • 240 g posiekanych pomidorów z puszki
  • sól morska
  • pieprz zielony lub czarny świeżo mielony
  • szczypta płatków chili
  • szczypta cukru
  • ciemny ocet balsamiczny
  • garść świeżych listków oregano
  • garść świeżej bazylii
  • parmezan lub grana padano

Zupa minestrone – jak zrobić?

  1. W dużym garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra z boczkiem pokrojonym w cienkie paski. W razie konieczności dodajmy trochę oliwy przeznaczonej do smażenia. Po krótkim obsmażaniu dodajemy posiekany czosnek, pokrojony w półplasterki por i pokrojoną w zapałki włoszczyznę i starte na grubych oczkach jabłko. Podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy podobnie pokrojone bakłażany i cukinie. Dusimy mieszając od czasu do czasu. Całość podlewamy wodą, dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone pomidory i pomidory z puszki. W tym momencie przyprawiamy potrawę solą, cukrem, pieprzem, chili, octem balsamicznym oraz młodymi listkami oregano. Dusimy do miękkości na małym ogniu. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
  2. Zupę podajemy z dodatkiem tartego parmezanu i świeżej bazylii. Zupę skrapiamy oliwą po wierzchu.
  3. Minestrone można jeść bez końca, jest wyśmienita, nawet na drugi dzień.

Minestrone kwestia smaku

Porady – dodatkowe informacje

* Do zupy Minestrone możemy dodać kilka liści kapusty cieniutko poszatkowanych lub kilka liści kalarepy.
* Zamiast fasolki szparagowej możemy użyć groszku zielonego lub drobnej fasoli białej.
* Polecam użyć dobrej jakości delikatnej oliwy, jest ona niezbędna w tym daniu. Skrapiamy zupę bezpośrednio przed podaniem.
* Smakowitym dodatkiem do tej zupy jest pieczywo ciabatta.
* Minestrone jest serwowana również z makaronem… moje kubki smakowe mówią zdecydowane „nie”, ale to już kwestia gustu kulinarnego:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa meksykańska z pulpecikami
Następny przepis: Zupa meksykańska z drobną fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode