Zupa meksykańska z pulpecikami
„Zupa meksykańska z pulpecikami” to wyrafinowany przepis, który łączy w sobie bogactwo smaku i pikantne nuty specyficzne dla kuchni meksykańskiej. Zupa ta pomaga zachować duszę meksykańskiej kultury w swojej wyjątkowej kombinacji składników ekscytujących kubki smakowe aromatycznymi przyprawami. W tym przepisie, mięso mielone jest formowane w drobne pulpeciki, które są następnie ugotowane do pożądanej konsystencji w pikantnym wywarze. To genialny sposób na spożytkowanie resztek mięsa lub zaprowadzenie nieco meksykańskiego słońca do Twojego kulinarnego repertuaru. Daj się porwać smakom Meksyku z tą pyszną zupą!
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma mięsa mielonego
- 2 cebule
- kukurydza w puszce
- fasola czerwona w puszce
- 3 ząbki czosnku
- papryka kolorowa
- kilka sztuk pieczarek
- 1 litr bulionu
- majeranek
- wegeta
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz
- sól
- koncentrat pomidorowy
Zupa meksykańska z pulpecikami – jak zrobić?
- Na masełku szklimy cebule pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mięsa mielonego robimy małe pulpeciki i smażymy z cebulą dodając wegety i koncentratu pomidorowego wg uznania. W między czasie przygotowujemy bulion.
- Po upieczeniu mięso przekładamy do bulionu. Paprykę kolorową (mały kawałek każdej z nich) kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i razem chwilkę smażymy na patelni. Dodajemy je do bulionu z mięsem. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy do smaku przyprawami. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
Zupę meksykańską z pulpecikami można podawać z nachosami jak i świeżym pieczywem. Przed podaniem na talerzu zupkę można przyozdobić startym żółtym serem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa mleczna z makaronem na słodko
Następny przepis: Zupa Minestrone