Zupa meksykańska z drobną fasolą

Zupa meksykańska z drobną fasolą

Zapraszamy do odkrycia bogactwa kuchni meksykańskiej! Jej kwintesencją jest zdecydowanie zupa meksykańska z drobną fasolą. Pełna pikantnych smaków, sycąca, a zarazem niewiarygodnie aromatyczna. Składniki, które są jej elementem, podkreślają unikalny charakter tej potrawy, zapewniając niezapomniane doznania kulinarne. Meksykańska zupa fasolowa to doskonałe danie na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, które przeniesie cię w podróż do słonecznej Meksyku, nie wychodząc z domu. Ponadto fasola, będąca głównym składnikiem tej zupy, dostarcza cennych białek i błonnika pokarmowego. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kuchni meksykańskiej, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, to danie z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki:

  • – mięso mielone wołowo-wieprzowe : 500 g
  • – fasolka biała drobna : 400 g
  • – cebula biała duża : 1 sztuka
  • – merchew z groszkiem ( mrożone) : 200 g
  • – pomidory w puszce krojone ( bez skórki) : 400 g
  • -koncentrat pomidorowy : 3 łyżki
  • -kukurydza konserwowa : 300 g
  • – pasta ajvar ( z papryki i bakłażana) : 4-5 łyżek
  • – papryka czerwona mielona słodka : 1 łyżka
  • – papryka ostra mielona : 0,5 łyżeczki
  • – sól : 1-2 łyżki
  • -pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
  • -majeranek suszony : 2 łyżki
  • – oregano suszone : 1 łyżka
  • -olej rzepakowy : 4 łyżki
  • -czosnek : 2 ząbki

Zupa meksykańska z drobną fasolą – jak zrobić?

  1. Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez 60 minut, a następnie odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć przez 2-3 minuty. Odstawić.
  3. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso mielone i majeranek, a następnie podsmażyć przez 4-5 minut, mieszając. Dodać fasolę, marchew z groszkiem, cebulę i czosnek, kukurydzę, oregano, paprykę słodką i ostrą, pieprz. Wszystko wymieszać. Wlać 2,5-3 litry wody i gotować przez 60 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, pastę ajvar i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 30 minut. Na koniec zupę posolić do smaku i ponownie wymieszać.

Zupa meksykańska z drobną fasolą – dodatkowe informacje

Fasolę można moczyć od 1 do 12 godzin. Sól dodajemy pod koniec gotowania lub po ugotowaniu, wówczas fasola szybciej zmięknie. Gdybysmy dodali sól wcześniej, fasola wymagałaby dłuższego gotowania. Do zupy można dodać świeżą paprykę czerwoną, żółtą, czy zieloną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa Minestrone
Następny przepis: Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode