Zupa marchewkowo - pieczarkowa z makaronem i ziemniakami

Zupa marchewkowo – pieczarkowa z makaronem i ziemniakami

Zupa marchewkowo – pieczarkowa z makaronem i ziemniakami to pyszny, pożywny i ciepły posiłek idealny na chłodne dni. Ten prosty do przygotowania przepis na domową zupę został wzbogacony o smakowe nuty marchewki i pieczarek, co nadaje mu unikalnego charakteru. Dodatek ziemniaków zwiększa wartość sycącą tej zupy, a makaron zapewnia dodatkowy zapas energii. To danie jest doskonałym pomysłem na obiad dla każdego, kto ceni sobie klasyczne, domowe smaki. Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników – świeżych warzyw i aromatycznego makaronu.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki makaronu – w kształcie ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki pasty Harissa
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 litry bulionu warzywno – drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany – 15% ukwaszona
  • sól i pieprz do smaku

Zupa marchewkowo – pieczarkowa z makaronem i ziemniakami – jak zrobić?

  1. Warzywa obieram, myję, osuszam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pastę harissa i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, podsmażam, dodaję listki laurowe oraz bulion, doprowadzam do zagotowania, gotuję 10 minut.
  2. Do całości dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w plasterki pieczarki, gotuje około 10 minut, dodaję makaron, mieszam, gotuję około 5 minut, dodaję śmietanę oraz koperek, doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam solą i pieprzem.

Tekst: Zupa marchewkowo – pieczarkowa z makaronem i ziemniakami – jak zrobić? Sposób przygotowania:

1. Warzywa obieram, myję, osuszam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pastę harissa i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, podsmażam, dodaję listki laurowe oraz bulion, doprowadzam do zagotowania, gotuję 10 minut.
2. Do całości dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w plasterki pieczarki, gotuje około 10 minut, dodaję makaron, mieszam, gotuję około 5 minut, dodaję śmietanę oraz koperek, doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam solą i pieprzem.

Zupa marchewkowo – pieczarkowa z makaronem i ziemniakami – dodatkowe informacje

Przed podaniem zupę posypuję dodatkowo świeżym koperkiem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa marchewkowa
Następny przepis: Zupa marchewkowo-imbirowo-kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode