Zupa lubczykowa
Zupa lubczykowa to aromatyczna potrawa, która z pewnością oczaruje Was swoim nietuzinkowym smakiem. Zupa ta to doskonałe połączenie łagodnej, delikatnej woni selerków, ostrości czosnku oraz lekko pikantnego lubczyka. Składniki ułożone są w taki sposób, aby zupa lubczykowa stała się prawdziwym kulinarnym doświadczeniem. Jej smak jest nie tylko oryginalny, ale także niezapomniany. Każdy łyk to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zupa lubczykowa jest idealnym wyborem na ciepły posiłek, szczególnie w chłodne, jesienne dni. To także doskonała propozycja dla osób szukających nowych smaków i chcących odkryć sekrety polskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- łyżeczka mąki
- łyżka masła
- 4-5 gałązek lubczyku (ok. 1 szklanka listków)
- pieprz, sól
Zupa lubczykowa – jak zrobić?
- Cebule obieramy, drobno kroimy. Szklimy w garnku na rozgrzanym maśle. Wsypujemy mąkę. Mieszając, chwilę smażymy. Wlewamy bulion, energicznie mieszając. Mleko zagotowujemy, odstawiamy.
- Lubczyk myjemy i osuszamy. Listki obrywamy i drobno siekamy. Wsypujemy do bulionu. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wlewamy mleko, mieszamy.
Zupa lubczykowa – dodatkowe informacje
Najlepiej podawać z grzankami z bułki pszennej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa marchewkowo - pieczarkowa z makaronem i ziemniakami
Następny przepis: Zupa Krupnik