Zupa krem z dyni z imbirem i chilli
Egzotyczna połączona z tradycją, Zupa krem z dyni z imbirem i chilli to prawdziwe ciepło zamknięte w jednym talerzu. Ta wykwintna i zdrowa propozycja wprowadzi na twój stół smak egzotyki i dodaje blasku jesiennym wieczorom. Dynia, ceniona ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze, niesie ze sobą zapach jesieni, a dodatek chilli i imbirem umiejętnie przełamuje jej naturalną słodycz. To culinaria, które jest niczym pozytywne zaskoczenie dla tych, którzy uwielbiają odkrywać nowe doznania smakowe. Oto zupa z dyni z imbirem, która z pewnością rozgrzeje Cię w chłodne, nieprzyjemne dni.
admin
Składniki:
- 1 mała dynia
- 1 duża cebula
- 3cm korzenia imbiru
- 1 łyżka ostrej papryki (chilli)
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- Oliwa
- Sól, pieprz
Zupa krem z dyni z imbirem i chilli – jak zrobić?
-
1.
Dynię kroimy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy bulionem i całość zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka.
-
2.
Całość miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli do smaku.
Dodatkowe informacje – Zupa krem z dyni z imbirem i chilli
Możemy podać z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami dyni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z groszku konserwowego
Następny przepis: ZUPA KREM Z DYNI