Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

Egzotyczna połączona z tradycją, Zupa krem z dyni z imbirem i chilli to prawdziwe ciepło zamknięte w jednym talerzu. Ta wykwintna i zdrowa propozycja wprowadzi na twój stół smak egzotyki i dodaje blasku jesiennym wieczorom. Dynia, ceniona ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze, niesie ze sobą zapach jesieni, a dodatek chilli i imbirem umiejętnie przełamuje jej naturalną słodycz. To culinaria, które jest niczym pozytywne zaskoczenie dla tych, którzy uwielbiają odkrywać nowe doznania smakowe. Oto zupa z dyni z imbirem, która z pewnością rozgrzeje Cię w chłodne, nieprzyjemne dni.

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 duża cebula
  • 3cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka ostrej papryki (chilli)
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Zupa krem z dyni z imbirem i chilli – jak zrobić?

  1. 1.

    Dynię kroimy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy bulionem i całość zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka.

  2. 2.

    Całość miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli do smaku.

Dodatkowe informacje – Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

Możemy podać z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami dyni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem z groszku konserwowego
Następny przepis: ZUPA KREM Z DYNI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode