ZUPA KREM Z DYNI

ZUPA KREM Z DYNI

Zapewne jednym z najbardziej klasycznych przepisów na jesień jest zupa krem z dyni. Ten przepis staje się ulubionym, kiedy zaczynają spadać temperatury. Cechuje go kremowa konsystencja, słodko-pikantny smak i ciepłe nuty nadane przez pieprz i imbir. Działanie dyniowej zupy nie ogranicza się tylko do celów kulinarnej rozkoszy, dynia to warzywo obfitujące w beta-karoten, które jest niezwykle dobroczynne dla naszego organizmu. Dodaj do tego klasykę francuskiego pieczywa, a osiągniesz gastronomiczne nirwanę. Wypróbuj ten przepis na zupę krem z dyni i zapewnij sobie idealne rozpoczęcie chłodnej jesiennej nocy.

Składniki:

  • kawałek dyni
  • 2 szt.marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego
  • nać selera
  • 1 litr bulionu
  • pieprz i sól do smaku
  • 18 % śmietana

Zupa krem z dyni – jak zrobić?

  1. Dynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kawałki, zalać wodą i gotować około 15 minut.
  2. Dodać nać selera, ziele angielskie, listek laurowy i wlać litr bulionu. Gotować warzywa do miękkości.
  3. Zeszklić na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodać do zupy.
  4. Przyprawić zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
  5. Po ugotowaniu wyjąć z niej nać selera, ziele i listek.
  6. Wszystko zmiksować blenderem.
  7. Zupę przelać do miseczki, dodać odrobinę śmietany do smaku i można już zajadać się zdrową, pyszną i sycącą zupką.

ZUPA KREM Z DYNI – dodatkowe informacje

Polecam do niej jeszcze jak ktoś lubi grzanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem z dyni z imbirem i chilli
Następny przepis: Zupa krem z dyni i pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode