ZUPA KREM Z DYNI
Zapewne jednym z najbardziej klasycznych przepisów na jesień jest zupa krem z dyni. Ten przepis staje się ulubionym, kiedy zaczynają spadać temperatury. Cechuje go kremowa konsystencja, słodko-pikantny smak i ciepłe nuty nadane przez pieprz i imbir. Działanie dyniowej zupy nie ogranicza się tylko do celów kulinarnej rozkoszy, dynia to warzywo obfitujące w beta-karoten, które jest niezwykle dobroczynne dla naszego organizmu. Dodaj do tego klasykę francuskiego pieczywa, a osiągniesz gastronomiczne nirwanę. Wypróbuj ten przepis na zupę krem z dyni i zapewnij sobie idealne rozpoczęcie chłodnej jesiennej nocy.
admin
Składniki:
- kawałek dyni
- 2 szt.marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 2 ziemniaki
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego
- nać selera
- 1 litr bulionu
- pieprz i sól do smaku
- 18 % śmietana
Zupa krem z dyni – jak zrobić?
- Dynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kawałki, zalać wodą i gotować około 15 minut.
- Dodać nać selera, ziele angielskie, listek laurowy i wlać litr bulionu. Gotować warzywa do miękkości.
- Zeszklić na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodać do zupy.
- Przyprawić zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
- Po ugotowaniu wyjąć z niej nać selera, ziele i listek.
- Wszystko zmiksować blenderem.
- Zupę przelać do miseczki, dodać odrobinę śmietany do smaku i można już zajadać się zdrową, pyszną i sycącą zupką.
ZUPA KREM Z DYNI – dodatkowe informacje
Polecam do niej jeszcze jak ktoś lubi grzanki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z dyni z imbirem i chilli
Następny przepis: Zupa krem z dyni i pomidorów