Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami
Składniki:
- 1,5 litra bulionu (ewentualnie 1,5 litra wody i 2 kostki warzywne)
- 250 gram świeżych pieczarek
- 120 gram makaronu Lubella
- 3 łyżki naturalnego serka topionego
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- Klopsy:
- 400 gram mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka płatków chilli
- oliwa
Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami – jak zrobić?
-
1.
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i płatkami chilli. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (około 20-25).
-
2.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć kulki do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.
-
3.
Do garnka wlać bulion i zacząć gotować. Dodać klopsiki i dalej gotować na małym ogniu.
-
4.
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie dodać do gotującej się zupy.
-
5.
Do zupy dodać serek topiony, sól, pieprz do smaku i połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać, aż serek się rozpuści. Gotować jeszcze przez około 20 minut.
-
6.
Zupę podawać z makaronem i resztą posiekanej świeżej natki pietruszki, smacznego!
Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami – jak zrobić?
1. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i płatkami chilli. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (około 20-25).
2. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć kulki do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.
3. Do garnka wlać bulion i zacząć gotować. Dodać klopsiki i dalej gotować na małym ogniu.
4. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie dodać do gotującej się zupy.
5. Do zupy dodać serek topiony, sól, pieprz do smaku i połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać, aż serek się rozpuści. Gotować jeszcze przez około 20 minut.
6. Zupę podawać z makaronem i resztą posiekanej świeżej natki pietruszki, smacznego!
Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami – dodatkowe informacje
Moja zupa wyszła dosyć jasna, ponieważ użyłam domowego serka topionego. Korzystając z gotowego, danie będzie bardziej zabielone.