Zupa Kanadyjska
Zupa kanadyjska to prawdziwy odzwierciedlenie kulinarnej różnorodności, która charakteryzuje kuchnię naszych północnych sąsiadów. Doskonale łączy w sobie bogactwo smaków i składników czy to z lokalnych łowisk, aniżeli z sezonowych plonów. Ten przepis na zupę kanadyjską, pełen jest wyrazistych aromatów oraz różnobarwnych składników, które razem tworzą prawdziwie satysfakcjonujący posiłek. Czy to na ciepły lunch, czy na sycący obiad, ta zupa sprawdzi się w każdej sytuacji. Tego typu zupy niewątpliwie kojarzą się ze szlachetną prostotą i kulinarnym komfortem, za którymi tęskni wielu z nas. Spróbuj więc sam zrobić kanadyjską zupę i dołącz do grona jej wielbicieli.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 3 kostki drobiowe
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 małe pory
- 4 ogórki kiszone
- 2 serki topione smietankowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majeranku
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Sól i pieprz do smaku
Zupa kanadyjska – jak zrobić?
- W garnku zagotować wodę, dodać kostki drobiowe.
- Pieczarki obrać, opłukać i pokroić, ogórki i pory pokroić w pół plasterki.
- Mięso mielone doprawić według własnego uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Zrobić małe kulki i obtoczyć w mące ziemniaczanej wymieszanej z majerankiem.
- Do gotującej wody dodać pieczarki, pory, ogórki oraz kulki z mięsa mielonego.
- Gotować wszystko około 35 minut.
- Serki rozpuścić w ciepłej zupie.
- Całość doprawić solą i pieprzem.
Zupa Kanadyjska – dodatkowe informacje
Zupę Kanadyjską można podawać jako samodzielne danie lub z ulubionym pieczywem, np. bagietką czosnkową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami
Następny przepis: Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym