Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa to tradycyjne danie, które zwraca uwagę prostotą przygotowania i wyrafinowanym smakiem. Nasz przepis jest wyjątkowy dzięki zastosowaniu skrzydełek w procesie gotowania. Wykorzystanie tych drobnych elementów zwiększa głębię aromatu zupy, a delikatny smak kalafiora, wydobyty poprzez długie gotowanie na wolnym ogniu daje efekt o którym nie przestajemy myśleć długo po skończonym posiłku. Ten przepis na zupę kalafiorową na skrzydełkach sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad, jak również na uroczysty posiłek. Oto propozycja, która z pewnością zadowoli kubki smakowe wszystkich milośników kalafiora.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki (wszystkie warzywa zależą od tego jakiej są wielkości i jak dużo zupy chcemy ugotować)
- 2 skrzydełka z kurczaka
- sól
- koper
- śmietana 18%
- 2 łyżeczki mąki
Zupa kalafiorowa – jak zrobić?
- Skrzydełka gotujemy. Zbieramy „szumy”, solimy. Do wywaru dodajemy marchew. Gotujemy chwilę i dodajemy ziemniaki. Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy na koniec, gdyż kalafior długo nie musi się gotować. 4 łyżeczki śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do zupy. Na koniec wszystko posypujemy koperkiem (można też tylko bezpośrednio do talerza. Mięso można obrać i wrzucić do zupy.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa kalafiorowa na skrzydełkach. Można użyć innego kawałka mięsa, nie musi być to skrzydełko ani też drób 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowa z serkiem topionym
Następny przepis: Kalafiorowy Mózg