Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Przytulny wilgotnawy zapach lasu, suszących się na parapecie grzybów – te naturalne aromaty dobrze oddaje zupa grzybowa. Każda miłośniczka podgrzybków i borowików na pewno zna ten smak. Zupa grzybowa to nie tylko gratka dla smakoszy, ale również pozycja obowiązkowa w sezonie jesienno-zimowym. Borowiki, podgrzybki, a może maślaki? Wybierz swoje ulubione grzyby i stwórz aromatyczną, gorącą zupę, która zaspokoi Twój apetyt i rozgrzeje w chłodne dni. Sprawdź, jak łatwo zrobić domową zupę grzybową, która smakuje jak prosto z lasu.

Składniki:

  • 2 kości kulinarne
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych (borowiki, opieńki, podgrzybki)
  • 2,5 litra wody
  • mała śmietana 12 lub 18%
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, vegata, maggi (wszystko do smaku)
  • 2 ząbki czosnku

Zupa grzybowa – jak zrobić?

  1. Kości zalać wodą, wstawić na ogień i gotować do miękkości mięsa na kości, zbierając powstałą szumowinę.
  2. Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
  3. Kości wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Gotować do miękkości. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę przypraw.
  4. Grzyby odcedzić, Pokroić na mniejsze kawałeczki i wrzucić do gotującej się zupy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
  5. Na sam koniec śmietanę rozrobić z chochelką zupy, wlać do garnka i gotować przez chwilę, mieszając. Zupę można na koniec ponownie doprawić.

Zupa grzybowa – dodatkowe informacje

Można dla wzmocnienia smaku dodać grzybową kostkę rosołową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI
Następny przepis: Zupa grysikowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode