Zupa grzybowa
Przytulny wilgotnawy zapach lasu, suszących się na parapecie grzybów – te naturalne aromaty dobrze oddaje zupa grzybowa. Każda miłośniczka podgrzybków i borowików na pewno zna ten smak. Zupa grzybowa to nie tylko gratka dla smakoszy, ale również pozycja obowiązkowa w sezonie jesienno-zimowym. Borowiki, podgrzybki, a może maślaki? Wybierz swoje ulubione grzyby i stwórz aromatyczną, gorącą zupę, która zaspokoi Twój apetyt i rozgrzeje w chłodne dni. Sprawdź, jak łatwo zrobić domową zupę grzybową, która smakuje jak prosto z lasu.
admin
Składniki:
- 2 kości kulinarne
- 4 średnie ziemniaki
- 2 garście suszonych grzybów leśnych (borowiki, opieńki, podgrzybki)
- 2,5 litra wody
- mała śmietana 12 lub 18%
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, vegata, maggi (wszystko do smaku)
- 2 ząbki czosnku
Zupa grzybowa – jak zrobić?
- Kości zalać wodą, wstawić na ogień i gotować do miękkości mięsa na kości, zbierając powstałą szumowinę.
- Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
- Kości wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Gotować do miękkości. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, oraz resztę przypraw.
- Grzyby odcedzić, Pokroić na mniejsze kawałeczki i wrzucić do gotującej się zupy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
- Na sam koniec śmietanę rozrobić z chochelką zupy, wlać do garnka i gotować przez chwilę, mieszając. Zupę można na koniec ponownie doprawić.
Zupa grzybowa – dodatkowe informacje
Można dla wzmocnienia smaku dodać grzybową kostkę rosołową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI
Następny przepis: Zupa grysikowa