zupa grysikowa
Zupa grysikowa to tradycyjna, polska potrawa, która doskonale smakuje w chłodne, zimowe dni. Jej głównym składnikiem jest grysik, czyli kasza manna prażona na złoty kolor, który nadaje zupie wyjątkowego, orzechowego smaku. W połączeniu z miękkimi, aromatycznymi ziemniakami tworzy pyszny, sycący posiłek. Zupa grysikowa z ziemniakami jest jedną z tych potraw, które przypominają smakiem domowe, dzieciństwa, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga od nas licznych składników. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią prostotę i tradycyjne smaki w kuchni.
admin
Składniki:
- 1 porcja mięsna na zupkę (u mnie kawałek schabu z kością i 1 filet z kurczaka)
- 2 garście mieszanki mrożonej warzywnej (u mnie wiosenna)
- 4 średnie ziemniaki
- 1/3 szklanki wody + 4 łyżki kaszy manny (na około 1,5 litra zupy)
- przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ewentualnie Maggi
Zupa grysikowa z ziemniakami – jak zrobić?
- Mięso zlać wodą, dodać przyprawę uniwersalną i gotować do miękkości. Jeśli jest pokrojone w kostkę, będzie szybciej gotowe. Następnie wyjąć mięso na talerzyk.
- Do uzupełnionego do pierwszego poziomu wywaru wrzucamy warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
- Dodajemy przyprawy i pokrojone w kostkę mięso.
- Kaszę mieszamy z wodą i wlewamy jednym ruchem do zupy. Mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia (około 2 – 3 minuty).
- Podajemy z siekaną zieleniną.
xxxx – dodatkowe informacje
Do zupy grysikowej z ziemniakami możemy również dodać ryż lub drobny makaron.