zupa grysikowa

zupa grysikowa

Zupa grysikowa to tradycyjna, polska potrawa, która doskonale smakuje w chłodne, zimowe dni. Jej głównym składnikiem jest grysik, czyli kasza manna prażona na złoty kolor, który nadaje zupie wyjątkowego, orzechowego smaku. W połączeniu z miękkimi, aromatycznymi ziemniakami tworzy pyszny, sycący posiłek. Zupa grysikowa z ziemniakami jest jedną z tych potraw, które przypominają smakiem domowe, dzieciństwa, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga od nas licznych składników. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią prostotę i tradycyjne smaki w kuchni.

Składniki:

  • 1 porcja mięsna na zupkę (u mnie kawałek schabu z kością i 1 filet z kurczaka)
  • 2 garście mieszanki mrożonej warzywnej (u mnie wiosenna)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/3 szklanki wody + 4 łyżki kaszy manny (na około 1,5 litra zupy)
  • przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ewentualnie Maggi

Zupa grysikowa z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Mięso zlać wodą, dodać przyprawę uniwersalną i gotować do miękkości. Jeśli jest pokrojone w kostkę, będzie szybciej gotowe. Następnie wyjąć mięso na talerzyk.
  2. Do uzupełnionego do pierwszego poziomu wywaru wrzucamy warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
  3. Dodajemy przyprawy i pokrojone w kostkę mięso.
  4. Kaszę mieszamy z wodą i wlewamy jednym ruchem do zupy. Mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia (około 2 – 3 minuty).
  5. Podajemy z siekaną zieleniną.

xxxx – dodatkowe informacje

Do zupy grysikowej z ziemniakami możemy również dodać ryż lub drobny makaron.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa grysikowa
Następny przepis: ZUPA GROCHOWA Z POMIDORAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode