Zupa grochowa z łupanego grochu
Przepis na zupę grochową z łupanego grochu to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej, domowej kuchni. Zupa ta nie tylko jest syta i rozgrzewająca, ale jej walory smakowe skradną serce każdego, kto ją spróbuje. Chociaż jej przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto sięgnąć po ten przepis szczególnie w chłodne, zimowe dni. Wzbogacona łupanym grochem, ta wersja zupy grochowej nabiera wyrazistego, intensywnego smaku. Bogactwo konsystencji wynikające z użycia łupanego grochu sprawia, że grochówka zyskuje na głębi smaku i jest bardziej sycąca. Jest więc to świetny wybór zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki
- Na zupę potrzeba:
- 1 -1/2 szkl. grochu łupanego (namoczyć wcześniej na około 2-3 godz lub na noc)
- 1-2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszkę korzeń –najlepiej drobno posiekaną w kostkę
- oraz natkę do dekoracji
- 6-7 dorodnych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- Kawałek selera- pokroić w kostkę lub jeśli domownicy nie lubią pozostawić w kawałku i po ugotowaniu wyjąć
- 5cm pora pokrojonego drobno w kosteczkę
- 1-2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól , pieprz, słodka czerwona papryka do smaku
- Mała cebulka przypieczona na ogniu
- wędzone żeberko
Zupa grochowa z łupanego grochu – jak zrobić?
- Sposób przygotowania: wędzone żeberko i fasolę gotować w wodzie z solą około godziny, następnie dodać ziemniaki, warzywa i przyprawy – gotować 45 min. Całość zaprawić zasmażką: 5 łyżek oleju + 2 łyżki mąki. Polecam.
- Zupę można całkowicie zblendować i podawać z grzankami.
Zupa grochowa z łupanego grochu – dodatkowe informacje
Jak ktoś lubi bardziej sytą zupę, może dodać wiejskiej kiełbasy na bogato. Jeżeli nie dodasz ziemniaków do zupy, ugotuj ją z reszty składników, zmiksuj i podawaj z makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą
Następny przepis: Grochówka