zupa curry kurczakiem
Zupa curry z kurczakiem to pikantne, wyraziste danie, które z pewnością rozgrzeje Cię w chłodne dni. To połączenie bogatych smaków, starannie dobranych składników i aromatycznych przypraw, z dominującą nutą curry. Zupa jest jednocześnie sycąca, dzięki solidnej porcji kurczaka i dodatku ryżu, który idealnie komponuje się z gęstym, pikantnym sosem. Ta odmiana zupy curry jest inspiracją kuchni orientalnej, a przyprawy użyte do jej przygotowania przeniosą was w podróż do egzotycznej Indii. Jeśli jesteś amatorem mocnych, zdecydowanych smaków, to zupa curry z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- porcja z kurczaka na zupę
- 100 gramów ryżu
- 2 garście włoszczyzny krojonej w paski
- 1 garść mrożonego groszku
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 pełna szklanka mleka 3.2%
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka curry
- siekana natka pietruszki do posypania
Zupa curry kurczakiem – jak zrobić?
- Filety myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar, wsypujemy ryż, warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy, gotowe.
- Na talerzach posypujemy natką pietruszki, smacznego!
porady – dodatkowe informacje
Zamiast makaronu do zupy curry kurczakiem możemy dodać ryż.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa curry z kurczakiem i makaronem
Następny przepis: zupa chińska z kurczakiem