zupa curry kurczakiem

zupa curry kurczakiem

Zupa curry z kurczakiem to pikantne, wyraziste danie, które z pewnością rozgrzeje Cię w chłodne dni. To połączenie bogatych smaków, starannie dobranych składników i aromatycznych przypraw, z dominującą nutą curry. Zupa jest jednocześnie sycąca, dzięki solidnej porcji kurczaka i dodatku ryżu, który idealnie komponuje się z gęstym, pikantnym sosem. Ta odmiana zupy curry jest inspiracją kuchni orientalnej, a przyprawy użyte do jej przygotowania przeniosą was w podróż do egzotycznej Indii. Jeśli jesteś amatorem mocnych, zdecydowanych smaków, to zupa curry z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • porcja z kurczaka na zupę
  • 100 gramów ryżu
  • 2 garście włoszczyzny krojonej w paski
  • 1 garść mrożonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 pełna szklanka mleka 3.2%
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • siekana natka pietruszki do posypania

Zupa curry kurczakiem – jak zrobić?

  1. Filety myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar, wsypujemy ryż, warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.
  2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy, gotowe.
  3. Na talerzach posypujemy natką pietruszki, smacznego!

porady – dodatkowe informacje

Zamiast makaronu do zupy curry kurczakiem możemy dodać ryż.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa curry z kurczakiem i makaronem
Następny przepis: zupa chińska z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode