zupa chińska z kurczakiem

zupa chińska z kurczakiem

Chcesz spróbować kuchni azjatyckiej bez wychodzenia z domu? Zupa chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealna propozycja. To ekscytujący smakowy mariaż kurczaka, makaronu ryżowego i egzotycznych przypraw prosto z Dalekiego Wschodu. Tej zupy nie zabraknie na żadnym stole w Chinach, a teraz możesz ją przyrządzić samodzielnie. Prosta do wykonania, a jednak tak kusząca dla podniebienia. Zupa chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym dostarczy nam obfitej ilości białka, a do tego jest lekkostrawna. To doskonały pomysł na rozgrzewający obiad czy kolację. Spróbuj jej, a przekonasz się, że kuchnia chińska może być prostsza niż myślisz.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (z pędami bambusa i grzybkami Mun)
  • 1,6 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 100 – 150 gramów makaronu nitki
  • sos sojowy do maku
  • sproszkowany imbir
  • sól (niewiele)
  • siekana natka pietruszki

Zupa chińska z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Kurczaka kroimy w kosteczkę lub w paseczki, smażymy na oleju, mięsko odkładamy na talerz. Na tym samym oleju obsmażamy przez parę minut warzywa z mieszanki. Zagotowujemy bulion, przekładamy do niego mięsko, warzywa z patelni, gotujemy wszystko razem około 10 – 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania doprawiamy sosem sojowym, imbirem i małą ilością soli (możliwe, że wcale nie będzie potrzebna).
  2. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.

Na talerze wykładamy makaron, zalewamy go zupą, posypujemy siekaną natką pietruszki.

xxxx – dodatkowe informacje

Zupa chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa curry kurczakiem
Następny przepis: Zupa chińska po polsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode