Zimowo – wiosenny barszcz z botwinki
Składniki:
- 1,2 litra bulionu (u mnie przygotowanego z moich własnych kostek rosołowych)
- mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża – pęczek razem z buraczkami)
- cytryna
- jogurt naturalny (zwracajmy uwagę, aby w składzie nie występowało mleko w proszku)
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- opcjonalnie zakwas buraczany ok. 200 ml
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- koper
- mąka orkiszowa
- Dodatkowo:
- – jajka
- – ziemniaki
Zimowo – wiosenny barszcz z botwinki – jak zrobić?
-
1.
Jeżeli zdecydowaliśmy się na wersję ze świeżej botwinki to zaczynamy od umycia i oczyszczenia botwinki oraz buraczków. Buraczki obieramy i kroimy w dość drobne plasterki. Ja ten etap omijam ponieważ tak przygotowane buraczki i botwinkę miałam podczas mrożenia.
-
2.
Do gotującego się bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz buraczki i gotujemy ok. 10 min. Kiedy buraczki będą już miękkie dodajemy posiekane liście oraz łodyżki botwinki. Całość powinna gotować się ok. 5-10 min, aby liście i gałązki były miękkie.
-
3.
Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min.
-
4.
Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy – możemy to zrobić ruchomą trzepaczką (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie.
-
5.
Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru.
Zimowo – wiosenny barszcz z botwinki – dodatkowe informacje
Do barszczu ukraińskiego z botwiny oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka 🙂 To najpyszniejszy sposób podania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zlabia - drożdżowe ciasteczka
Następny przepis: Zimowa herbata z kardamonem i wanilią