Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki

Zimowo – wiosenny barszcz z botwinki

Barszcz ukraiński z botwiny to wyjątkowe połączenie sezonowych składników, które wprowadza smak i aromat zarówno zimy, jak i wiosny do naszego talerza. Jest idealny na przejściowy okres pomiędzy tymi dwiema porami roku, kiedy to pragniemy czegoś lekkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. Botwina, jako młoda buraczka, dostarcza najwięcej witamin i składników mineralnych, kiedy jest świeżo zerwana. Aromatyczny i lekko pikantny barszcz ukraiński z botwiny stanowi doskonałe danie, które rozgrzewa i dostarcza organizmowi odpowiedniej dawki energii. Znakomicie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną, rodziną ucztę. Warto spróbować tej wersji klasycznego barszczu.

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu (u mnie przygotowanego z moich własnych kostek rosołowych)
  • mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża – pęczek razem z buraczkami)
  • cytryna
  • jogurt naturalny (zwracajmy uwagę, aby w składzie nie występowało mleko w proszku)
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • opcjonalnie zakwas buraczany ok. 200 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koper
  • mąka orkiszowa
  • Dodatkowo:
  • – jajka
  • – ziemniaki

Zimowo – wiosenny barszcz z botwinki – jak zrobić?

  1. 1.

    Jeżeli zdecydowaliśmy się na wersję ze świeżej botwinki to zaczynamy od umycia i oczyszczenia botwinki oraz buraczków. Buraczki obieramy i kroimy w dość drobne plasterki. Ja ten etap omijam ponieważ tak przygotowane buraczki i botwinkę miałam podczas mrożenia.

  2. 2.

    Do gotującego się bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz buraczki i gotujemy ok. 10 min. Kiedy buraczki będą już miękkie dodajemy posiekane liście oraz łodyżki botwinki. Całość powinna gotować się ok. 5-10 min, aby liście i gałązki były miękkie.

  3. 3.

    Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min.

  4. 4.

    Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy – możemy to zrobić ruchomą trzepaczką (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie.

  5. 5.

    Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru.

Zimowo – wiosenny barszcz z botwinki – dodatkowe informacje

Do barszczu ukraińskiego z botwiny oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka 🙂 To najpyszniejszy sposób podania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zlabia - drożdżowe ciasteczka
Następny przepis: Zimowa herbata z kardamonem i wanilią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode