Zimne nóżki czyli seta i galareta :)
Zapraszamy do odkrycia doskonale znanego, ale często niedocenianego smaku tradycyjnej polskiej kuchni. Zimne nóżki, czyli seta i galareta to danie, które zasługuje na swoje miejsce podczas uroczystych kolacji i spotkań rodzinnych. Tradycyjny przepis, oparty na naturalnych składnikach, daje nam możliwość cieszenia się intensywnym, mięsnym smakiem w połączeniu z wyjątkową konsystencją galarety. W prawdziwej domowej setce zawsze znajdują się kawałki mięsa zwisające z kości, które nadają jej szczególnego charakteru. To danie, które z pewnością ożywi twoją domową kartę dań.
admin
Składniki:
- 5 -6 nóżek wieprzowych
- włoszczyzna (2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por)
- 2 cebule
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 główka czosnku
- natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
- sól, pieprz
- ocet, sok z cytryny
Zimne nóżki czyli seta i galareta 🙂 – jak zrobić?
- Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy.
- Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy nóżki i na małym ogniu powoli gotujemy wszystko aż do miękkości nóżek od 1 h do 3 h. Pod koniec gotowania (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Odcedzamy mięso i warzywa.
- Obieramy mięso z nóżek i kroimy na mniejsze kawałki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia. Studzimy do całkowitego zastygnięcia.
- Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę.
Słowa kluczowe: seta i galareta
xxxx – dodatkowe informacje
w tym przepisie nie jest potrzebna seta i galareta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zimny i słodki deser na lato
Następny przepis: ZIELONE GNOCCHI – ZE SZPINAKIEM (GNOCCHI VERDI)