ZIELONE GNOCCHI – ZE SZPINAKIEM (GNOCCHI VERDI)

ZIELONE GNOCCHI – ZE SZPINAKIEM (GNOCCHI VERDI)

Zapraszam do odkrycia włoskiej kuchni inspirowanej prostotą i mocą naturalnych składników – dzisiaj na talerzu znajdą się Zielone Gnocchi, inaczej Gnocchi Verdi. To klasyczne danie z północnej Italii, które swoją wyjątkową, soczystą barwę zawdzięcza obecności szpinaku. Królowa warzywnika dodaje gnicchi nie tylko koloru, ale również niepowtarzalnego smaku. Zniewalające Gnocchi Verdi to doskonała opcja dla miłośników lekkich, a zarazem sytych dań. Idealnie komponują się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiej kolacji. Każdy kęs to uczta dla podniebienia. Oto przepis na gnocchi ze szpinakiem.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 100-200g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Zielone gnocchi – ze szpinakiem (gnocchi verdi) – jak zrobić?

  1. Umyj dokładnie szpinak. Wyłóż szpinak na głęboką patelnię, lekko posól i uduś pod przykryciem bez dodatku wody! Ugotowany szpinak dokładnie odciśnij z soku, który wytworzył się w trakcie gotowania, dodaj jajko i zmiksuj blenderem.
  2. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
  3. Dodaj wcześniej zmiksowany szpinak, sól, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek. Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
  4. Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka (Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm.
  5. Teraz należy nadać ‘kluseczom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki temu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt można uzyskać na dwa sposoby: 1-używając widelca, 2 używając specjalnego drewnianego „grzebienia” (możesz zobaczyć go na zdjęciu dodanego przy moim przepisie na Garganelli). Sposób za pomocą widelca: W lewej ręce trzymaj widelec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przycisnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij. Dla ciekawych sposób za pomocą “grzebienia”: Połóż uformowany wstępnie kawałek ciasta na grzebieniu, przyłóż do niego palec, delikatnie przyciśnij i przetocz kluskę wzdłuż urządzenia, tak żeby na kluseczce odbiły się kreseczki.
  6. Gotowe gnocchi wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową i gotowe. Podawaj z ulubionym sosem. Przepisy na sosy już niedługo zamiszczę wśród moich przepisów.

ZIELONE GNOCCHI – ZE SZPINAKIEM (GNOCCHI VERDI) – Dodatkowe informacje

Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencję, a gnocchi ze szpinakiem nie będą tak smaczne i dobre jak z użyciem świeżo ugotowanych tego samego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zimne nóżki czyli seta i galareta :)
Następny przepis: ziemniaki ze śledziami na obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode