ziemniaczana zapiekanka z grzybami

ziemniaczana zapiekanka z grzybami

Zapraszamy do odkrywania kulinarnych smaków prosto z Polski! Przedstawiamy przepis na niezwykle aromatyczną, serdeczną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z grzybami. To tradycyjne danie, które łączy w sobie składniki dobrze znane i lubiane przez większość z nas – ziemniaki i grzyby. Co ważne, do tego przepisu idealne są grzyby leśne, które dodają niepowtarzalnego, dzikiego charakteru. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami to doskonały wybór na sycący obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przygotowanie jest proste i całkiem szybkie, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia każdego smakosza.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 250 g pieczarek (oczywiście o niebo lepsza będzie zapiekanka z grzybami leśnymi)
  • 50 ml śmietany, drugie tyle wody
  • 100 g startego sera
  • tymianek, oregano
  • oliwa
  • sól, pieprz

Ziemniaczana zapiekanka z grzybami – jak zrobić?

  1. grzyby na zapiekankę

    1.

    Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki. Podobnie potraktować cebulę. Smażyć na małym ogniu. Do grzybów dodać oregano, sól, sporo pieprzu i śmietanę z wodą. Całość udusić.

  2. ser do zapiekanki

    2.

    Ziemniaki pokroić w grube talarki. Układać warstwami ziemniaki i masę grzybową, tak by pierwsze i ostatnie były ziemniaki. Obsypać tymiankiem. Piec 25 minut w 190 stopniach. Posypać serem i zapiec jeszcze 5 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi

Możesz użyć zamiast pieczarek grzybów leśnych. Zapiekanka nabierze wspaniałego aromatu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaczane chipsy z mikrofali
Następny przepis: Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode