Zielone placki z cukinii i szpinaku

Zielone placki z cukinii i szpinaku

Zielone placki z cukinii i szpinaku to świetny pomysł na zdrową przekąskę albo lekki lunch. Komponując się z bogatością smaku i aromatu, placki te, nazywane również blinami, stanowią wyśmienitą propozycję dla miłośników warzyw. Szpinak dodaje placuszkom intensywnego, zielonego koloru, natomiast cukinia zapewnia im miękkość i delikatność. Skromna lista składników sprawia, że te placki są łatwe do przygotowania, a jednocześnie zdrowe i sycące. To danie sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas wyjątkowych okazji. Bliny z cukinii to doskonały sposób na zadbanie o zdrowie i smakowite odżywianie.

Składniki:

  • 1 świeża cukinia (około 250 g)
  • 100 g młodego szpinaku
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ciecierzycy lub innej, na przykład kukurydzianej
  • sól
  • olej do smażenia

Zielone placki z cukinii i szpinaku – jak zrobić?

  1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie odciskamy z wytworzonego soku. Szpinak płuczemy, osuszamy, grubo siekamy, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, którą dziurawimy w kilku miejscach i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej 1 minutę na mocy 600W (można szpinak zmiękczyć podgrzewając go na parze lub na suchej patelni). Szpinak studzimy i odciskamy z soku.
  2. Cukinię łączymy ze szpinakiem, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki. Ja formowałam je za pomocą okrągłych silikonowych foremek do jajek sadzonych, ale można kłaść porcje masy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub dowolnego sosu.

Zielone placki z cukinii i szpinaku – dodatkowe informacje

W celu zagęszczenia masy można dodać dowolną mąkę, także pszenną, ale wówczas nie będzie to danie bezglutenowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielone risotto z gorgonzolą
Następny przepis: Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode