Żeberka po amerykańsku

Żeberka po amerykańsku

Żeberka po amerykańsku to doskonałe danie mięsne, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu lub spotkania z przyjaciółmi. Ta amerykańska receptura, doskonale zharmonizowana przez słodką colę, wprowadza żółty smak uzupełniający soczyste żeberka wieprzowe. Wykonywanie ich nie jest trudne, ale wymaga trochę cierpliwości, ponieważ żeberka będą pieczone w piekarniku lub na grillu do momentu uzyskania idealnej, rozpływającej się w ustach konsystencji. To danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników mięsa – zarówno tych, którzy lubią pikantne potrawy, jak i tych, którzy wolą łagodniejsze smaki.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka coli
  • 1 szklanka ketchupu łagodnego
  • 1 szklanka sosu barbecue
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli

Żeberka po amerykańsku – jak zrobić?

  1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą.
  2. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotować żeberka około 20 min.
  3. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.
  4. W garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  6. Czas pieczenia to około 60 min.

Żeberka po amerykańsku – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka po tajsku
Następny przepis: Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode