Zdrowy tort urodzinowy – bez cukru, glutenu i nabiału
W poszukiwaniu zdrowego deseru na specjalną okazję? Zdrowy tort urodzinowy, bez cukru, glutenu i nabiału to doskonały wybór. To nie tylko doskonała alternatywa dla klasycznej wersji obfitującej w kalorie, ale również fantastyczna propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi czy na diecie. Tort jest lekki, ale jednocześnie satysfakcjonujący, z wyraźnym akcentem słodkości bez użycia rafinowanego cukru. Bez obaw może znaleźć się na stole podczas dziecięcej imprezy urodzinowej lub eleganckiego przyjęcia dla dorosłych. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Spróbuj, a na pewno go pokochasz!
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- szklanka (250 ml) roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego BIO
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki puree daktylowego (pokrojone suszone daktyle BIO zalewamy gorącą wodą, następnie blendujemy na gładką masę)
- 500 g mąki ryżowej pełnoziarnistej BIO
- 2,5 łyżeczki sody
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki dobrego kakao
- 6 żółtek
- 400 ml mleczka kokosowego BIO
- Masa I:
- 500 g orzechów nerkowca – niesolonych BIO
- ok. 1 1/4 szklanki wody
- ksylitol [lub miód lub jeśli wolicie zwykły cukier puder] do smaku – ja użyłam ok. 1/4 szklanki ksylitolu, ale jeśli wolicie bardziej słodkie, dajcie więcej
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo:
- Dżem porzeczkowy 100% bez cukru – słoiczek
- Na masę II (masę dzielimy na połowę, aby przygotować dwa torciki, ponadto część masy odkładamy na posmarowanie boków tortu)
- 3/4 szklanki przetartego przez gęste sito puree z daktyli
- 300 g słodkich ziemniaków – batatów (waga po ugotowaniu)
- 1 duży dojrzały banan
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Mleczna galaretka:
- 3 szklanki mleka ryżowego z migdałami bio
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- łyżka ekstraktu waniliowego
- Na boki tortów:
- kilka łyżeczek odłożonej masy batatowej (masa II)
- uprażone na suchej patelni płatki migdałowe – ok. 100 g na 2 torciki
Zdrowy tort urodzinowy – bez cukru, glutenu i nabiału – jak zrobić?
- Przygotowujemy ciasto – olej miksujemy z daktylowym puree. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z sodą, kakao oraz orzechami. Żółtka wybijamy do dużej miski. Do masy doaktylowej naprzemiennie dodajemy suche składniki, mleczko kokosowe i żółtka. Ciasto w wersji z ananasem. Z podanych proporcji ciasta upiekłam 6 placków (na 2 małe torty) w tortownicy o średnicy ok. 17 cm (dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia, całość wysmarowana odrobiną oleju i obsypując mąką ryżową) – każdy placek piekłam ok. 25 minut temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Na jedną tortownicę przeznaczałam ok. 2 czubate łyżki ciasta- tak by po upieczeniu uzyskać dość cienkie placki.
- Ponieważ ciasto robiłam eksperymentalnie, jak zwykle okazało się, że przygotowałam go nieco więcej. Pozostałe przełożyłam do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyłam plastry ananasa (blaszka „zabrała” całą puszkę) i piekłam ok. 45 minut. Jak się okazało ciasto już w takiej prostej postaci smakuje wyśmienicie, więc z czystym sumieniem polecam – przygotujcie ciasto z podanych proporcji i upieczcie 2 pieczenie na jednym ogniu.
- Ciasta studzimy. Poniżej podaję przepis na masy. Po przygotowaniu każdą podzielcie na 2 – aby przygotować 2 torciki.
- MASA I: Nerkowce moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny. Odsączamy z wody i blendujemy na gładką masę. Pod koniec dosładzamy ksylitolem, doprawiamy ekstraktem waniliowym. Jeden placek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go łyżką porzeczkowego dżemu. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę z nerkowców. Wykładamy II placek i również smarujemy go łyżką dżemu.
- Masa II: Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty blendujemy z bananem na puree, następnie przecieramy przez gęste sito. Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Batatowy budyń gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę studzimy. Do puree daktylowego stopniowo dodajemy przygotowaną masę batatową. Masę przekładamy na drugi placek posmarowany dżemem. Przykrywamy trzecim plackiem pokrytym mleczną galaretką.
- Mleczna galaretka: 2 szklanki mleka zagotowujemy z ksylitolem. Zimnym mlekiem zalewamy żelatynę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby żelatyna ładnie napęczniała. Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie masę przelewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Część lekko tężejącej masy wylewamy na ostatni wierzchni placek ciasta ułożony ponownie w tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Część masy wsiąknie w ciasto, a część stężeje tworząc cieniutką warstewkę mlecznej galaretki. Żeby ciemne ciasto nie przebijało przez jasną masę, w tym momencie należy wylać pozostałą masę mleczno-żelatynową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjmujemy placek z formy i układamy jako wierzchnią warstwę tortu. Mleczne lustro zdobimy roztopioną gorzką czekoladą (o jak największej zawartości kakao – min. 90%).
- Boki tortów smarujemy masą i obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!
Zdrowy tort urodzinowy – dodatkowe informacje
Ps. jeśli chcemy uprościć sobie pracę, torty możemy przełożyć tylko jedną masą np. z nerkowców, a boki (zamiast masą batatową) posmarować puree daktylowym i obłożyć płatkami migdałowymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka duszone w kapuście
Następny przepis: ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE