Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału

Zdrowy tort urodzinowy – bez cukru, glutenu i nabiału

W poszukiwaniu zdrowego deseru na specjalną okazję? Zdrowy tort urodzinowy, bez cukru, glutenu i nabiału to doskonały wybór. To nie tylko doskonała alternatywa dla klasycznej wersji obfitującej w kalorie, ale również fantastyczna propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi czy na diecie. Tort jest lekki, ale jednocześnie satysfakcjonujący, z wyraźnym akcentem słodkości bez użycia rafinowanego cukru. Bez obaw może znaleźć się na stole podczas dziecięcej imprezy urodzinowej lub eleganckiego przyjęcia dla dorosłych. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Spróbuj, a na pewno go pokochasz!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • szklanka (250 ml) roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego BIO
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki puree daktylowego (pokrojone suszone daktyle BIO zalewamy gorącą wodą, następnie blendujemy na gładką masę)
  • 500 g mąki ryżowej pełnoziarnistej BIO
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 6 żółtek
  • 400 ml mleczka kokosowego BIO
  • Masa I:
  • 500 g orzechów nerkowca – niesolonych BIO
  • ok. 1 1/4 szklanki wody
  • ksylitol [lub miód lub jeśli wolicie zwykły cukier puder] do smaku – ja użyłam ok. 1/4 szklanki ksylitolu, ale jeśli wolicie bardziej słodkie, dajcie więcej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • Dżem porzeczkowy 100% bez cukru – słoiczek
  • Na masę II (masę dzielimy na połowę, aby przygotować dwa torciki, ponadto część masy odkładamy na posmarowanie boków tortu)
  • 3/4 szklanki przetartego przez gęste sito puree z daktyli
  • 300 g słodkich ziemniaków – batatów (waga po ugotowaniu)
  • 1 duży dojrzały banan
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Mleczna galaretka:
  • 3 szklanki mleka ryżowego z migdałami bio
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • Na boki tortów:
  • kilka łyżeczek odłożonej masy batatowej (masa II)
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałowe – ok. 100 g na 2 torciki

Zdrowy tort urodzinowy – bez cukru, glutenu i nabiału – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy ciasto – olej miksujemy z daktylowym puree. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z sodą, kakao oraz orzechami. Żółtka wybijamy do dużej miski. Do masy doaktylowej naprzemiennie dodajemy suche składniki, mleczko kokosowe i żółtka. Ciasto w wersji z ananasem. Z podanych proporcji ciasta upiekłam 6 placków (na 2 małe torty) w tortownicy o średnicy ok. 17 cm (dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia, całość wysmarowana odrobiną oleju i obsypując mąką ryżową) – każdy placek piekłam ok. 25 minut temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Na jedną tortownicę przeznaczałam ok. 2 czubate łyżki ciasta- tak by po upieczeniu uzyskać dość cienkie placki.
  2. Ponieważ ciasto robiłam eksperymentalnie, jak zwykle okazało się, że przygotowałam go nieco więcej. Pozostałe przełożyłam do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyłam plastry ananasa (blaszka „zabrała” całą puszkę) i piekłam ok. 45 minut. Jak się okazało ciasto już w takiej prostej postaci smakuje wyśmienicie, więc z czystym sumieniem polecam – przygotujcie ciasto z podanych proporcji i upieczcie 2 pieczenie na jednym ogniu.
  3. Ciasta studzimy. Poniżej podaję przepis na masy. Po przygotowaniu każdą podzielcie na 2 – aby przygotować 2 torciki.
  4. MASA I: Nerkowce moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny. Odsączamy z wody i blendujemy na gładką masę. Pod koniec dosładzamy ksylitolem, doprawiamy ekstraktem waniliowym. Jeden placek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go łyżką porzeczkowego dżemu. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę z nerkowców. Wykładamy II placek i również smarujemy go łyżką dżemu.
  5. Masa II: Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty blendujemy z bananem na puree, następnie przecieramy przez gęste sito. Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Batatowy budyń gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę studzimy. Do puree daktylowego stopniowo dodajemy przygotowaną masę batatową. Masę przekładamy na drugi placek posmarowany dżemem. Przykrywamy trzecim plackiem pokrytym mleczną galaretką.
  6. Mleczna galaretka: 2 szklanki mleka zagotowujemy z ksylitolem. Zimnym mlekiem zalewamy żelatynę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby żelatyna ładnie napęczniała. Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie masę przelewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Część lekko tężejącej masy wylewamy na ostatni wierzchni placek ciasta ułożony ponownie w tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Część masy wsiąknie w ciasto, a część stężeje tworząc cieniutką warstewkę mlecznej galaretki. Żeby ciemne ciasto nie przebijało przez jasną masę, w tym momencie należy wylać pozostałą masę mleczno-żelatynową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjmujemy placek z formy i układamy jako wierzchnią warstwę tortu. Mleczne lustro zdobimy roztopioną gorzką czekoladą (o jak największej zawartości kakao – min. 90%).
  7. Boki tortów smarujemy masą i obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!

Zdrowy tort urodzinowy – dodatkowe informacje

Ps. jeśli chcemy uprościć sobie pracę, torty możemy przełożyć tylko jedną masą np. z nerkowców, a boki (zamiast masą batatową) posmarować puree daktylowym i obłożyć płatkami migdałowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka duszone w kapuście
Następny przepis: ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode