zdrowa surówka z czarnej rzepy
Czy poszukujesz jest zdrowych, odżywczych, ale zarazem smacznych przepisów? Idealnym pomysłem jest surówka z czarnej rzepy – nieco zapomnianego składnika, który zasługuje na swoje miejsce na naszych stołach. Czarna rzepa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a jej specyficzny smak prezentuje się znakomicie w formie surówki. Zarówno sama rzepa, jak również dodatki takie jak jabłka, cebula czy majonez, tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli podniebienia nie tylko miłośników zdrowego jedzenia, ale każdego kto ceni sobie wyraziste smaki. Oto przepis na tę wyjątkową sałatkę.
admin
Składniki:
- 2 średnie czarne rzepy
- 1 łyżka soli
- 2 średnie jabłka
- 1 większa marchew
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki zieleniny
Zdrowa surówka z czarnej rzepy – jak zrobić?
- Obrać, opłukać i zetrzeć czarną rzepę na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu. Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i odstawić na 40 minut.
- Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach obrane jabłka i marchewkę. Dodać cukier, pieprz i wymieszać.
- Wycisnąć sok z rzepy, dodać do jabłek i marchewki.
- Dodać jogurt, ocet jabłkowy, olej rzepakowy i posiekane pietruszkę z koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
xxxx – dodatkowe informacje
Porada: czarna rzepa jest głównym składnikiem zdrowej surówki, która może być przygotowana z dodatkiem innych warzyw, takich jak czarna rzodkiew. Aby przygotować surówkę, należy startą czarną rzepę posypać solą i pozostawić na 40 minut. Następnie dobrze odcisnąć z sok, aby pozbyć się goryczy. Surówkę można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zdrowe, bardzo orzechowe kulki bez pieczenia
Następny przepis: Zdrowa Pomidorowa